Overijssel is relatief duur met bouwvergunningen

Zwolle

Er zijn aanzienlijke gemeentelijke verschillen in wat een bouwvergunning kost bij verbouwen van een huis. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat onder alle 380 Nederlandse gemeenten onderzoek deed naar de kosten van een vergunning voor twee gangbare soorten verbouwingen, in combinatie met een vergunning voor het plaatsen van een bouwcontainer. Overijssel komt als relatief dure provincie uit de bus binnen het onderzoek.

Een vergunning voor een dakopbouw met verhoogde nok, met een oppervlakte van 15m2 en begrote bouwkosten van €27.500, kost in Nederland gemiddeld €789. Wie in Valkenswaard (Noord-Brabant) woont, is financieel gunstiger uit: hier kost deze verbouwing €175. In Veenendaal (Gelderland) zijn de bewoners het duurste uit: hier kost een vergunning voor precies dezelfde verbouwing € 2.281,80.

De verschillen in de prijs van vergunningen zijn eveneens groot voor het andere bestudeerde verbouwing type. Voor een uitbouw van 8m2 aan de zijkant van het huis, is men in de gemeente Ameland het goedkoopste uit met een bedrag van € 123,50. In het Zuid-Hollandse Voorschoten kost een vergunning voor dezelfde klus € 938,30.

Overijssel relatief duur

In Zeeland zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt aan vergunningen die gerelateerd zijn aan verbouwingen. Utrecht is juist de duurste provincie: hier liggen de kosten gemiddeld 36,5 procent hoger dan in Zeeland, dat komt neer op een gemiddelde van 637,37 euro. Ook in Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg is men relatief veel kwijt voor de omgevingsvergunningen die bij een verbouwing komt kijken.

Inwoners van Overijssel zijn, vergeleken met Zeeuwen, 25,6 procent duurder uit met vergunningen gerelateerd aan verbouwingen. De gemiddelde kosten in Overijssel komen uit op € 579,20. Daarmee is Overijssel de op vier na duurste provincie qua bouwvergunningen. Alleen in Zuid-Holland (30,4% duurder dan Zeeland), Limburg (31,7%), Noord-Holland (36,5%) en Utrecht (38,2%) zijn bouwvergunningen gemiddeld genomen duurder dan Overijssel.

Omdat het maximale leenbedrag bij een hypotheek per 1 januari 2018 is verlaagd naar 100 procent van de woningwaarde, kunnen de kosten van een verbouwing niet meer (deels) in de hypotheek worden opgenomen; dus ook de vergunningen voor die verbouwing niet. Dat betekent dat gemeenten met de prijs van vergunningen invloed kunnen uitoefenen op de toegankelijkheid van de woningmarkt voor (nieuwe) woningbezitters die na de koop van plan zijn te gaan verbouwen.

Benieuwd naar de prijs van een vergunning in jouw gemeente? Op de website van Afvalcontainershop.nl kun je deze terugvinden op de interactieve landkaart: https://www.afvalcontainershop.nl/meest-verbouwvriendelijke-gemeenten