Staphorst in top 3 meeste geboortes van Nederland

Staphorst - De gemeente Staphorst staat in de top drie in Nederland als het gaat om meetse geboortes. Alleen op Urk worden meer baby’s geboren.

Dat blijkt het cijfers van het CBS. Het aantal kinderen dat in Nederland geboren wordt, is de laatste jaren relatief laag. In 2017 waren dit er bijna 170 duizend, het laagste aantal sinds het vorige dieptepunt begin jaren ‘80. Gerelateerd aan het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15 tot 50 jaar) gaat het om 45,2 geboorten op de duizend vrouwen. In 2016 lag dat aandeel nog op 46,0.

Vruchtbaar

Niet in alle gemeenten is het aantal geboorten zo laag. In Urk (82,3), Neder-Betuwe (71,9) en Staphorst (70,0 per duizend vrouwen) worden bijvoorbeeld naar verhouding veel meer kinderen geboren dan gemiddeld. Ook in andere plaatsen waar veel behoudende protestanten wonen, is de vruchtbaarheid naar verhouding hoog. Er wonen nog altijd veel grote gezinnen in Staphorst. Dat geldt ook voor Zwartewaterland met 60,6 baby’s per duizend vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dalfsen zit op 60,1. Meppel zit op slechts 45,7.

Er worden juist relatief weinig kinderen geboren in studentensteden. Zo zijn er in Wageningen 25 kinderen per duizend vrouwen van 15 tot 50 jaar geboren in 2017 en in Groningen 31. Ook in de grote steden en in gemeenten in het zuiden van het land komt het vruchtbaarheidscijfer naar verhouding lager uit.

Groeigemeente

Een andere manier om naar geboorten te kijken is door dit te delen op het aantal inwoners. Staphorst zit dan op 14 baby’s per duizend inwoners die er jaarlijks bij komen. Dat is veel. Urk doet het nog beter, met 20,3.

Heel concreet werden er in 2018 89 baby’s geboren in de gemeente Staphorst. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Per 1 januari had Staphorst 17006 inwoners. Begin vorig jaar waren het er 16.801. Er stierven in 2018 83 inwoners. Staphorst is nog altijd een groeigemeente.

Deze week opende babypark een megastore in Staphorst. Het geboortecijfer in de regio speelt mogelijk mee, maar hoofdreden om te komen, was dat de christelijke identiteit van het bedrijf aansluit bij Staphorst.