Eigentijdse paaswake: Ontmoet uw plaatsvervanger

Staphorst - Henk Locht doet het al voor de achtste keer. Op Stille Zaterdag 20 april houdt hij weer de eigentijdse paaswake in kerk De Bron in Staphorst. Dit jaar doet hij het samen met Anja Winters uit Nijeveen.

Locht en Winters werken er al maanden aan: een stuk van drie kwartier, waarin het duo deels het Bijbelverhaal vertelt en deels een soort toneelstuk opvoert met videobeelden en muziek van Hans van Dongen. Ze vertalen het Bijbelse verhaal naar de actualiteit van nu. Het thema dit jaar is Ontmoet uw plaatsvervanger. Voor Christenen is dat Jezus. Hij stierf aan het kruis en nam onze plek in. ‘Een moeilijke boodschap, maar dat vraagt om inzicht en overgave.’

‘We nemen de mensen mee in de stilte - muziek - toneel en licht om de paasboodschap op eigentijdse wijze heel persoonlijk te maken en dicht bij ieders gevoel. In een wereld waar op dit moment zoveel gebeurt, zoeken de mensen naar rust, vertrouwen en bemoediging. De mensen laten dat tot op zekere hoogte merken in de verkiezingsuitslag, waarbij ze hun stem hebben gegeven aan hun plaatvervanger die het moet regelen.’

Henk Locht werkt dit jaar samen met Anja Winters die hij nog kent van toen hij nog in Nijeveen woonde. Anja speelt in het stuk de Goddelijke wijsheid. Henk speelt een man die gescheiden is, in geldnood verkeert en zijn kinderen nauwelijks ziet. Hij oordeelt over alles en heeft overal een mening over. In zijn droom verschijnt de Goddelijke Wijsheid. Hij, die overal over oordeelt, moet kiezen tussen zijn kinderen. De een gaat naar de hel, de ander niet. ‘Ik kan niet kiezen’, zegt hij. ‘Laat mij naar de hel gaan als zijn plaatsvervanger.’ Dan blijkt dat Jezus die plaatsvervanger is geweest.

Het duo wil graag dat mensen gaan nadenken over het paasverhaal. ‘Het is evangelisatie. We gunnen mensen het geloof, want het geeft rust, kracht en troost.’ De eigentijdse Paaswake begint om 19.30 uur.