Zangeres Aukje Fijn voelt zich thuis in Nieuwleusen

Nieuwleusen - Ze woont nu een jaar in Nieuwleusen en dat bevalt naar haar eigen zeggen opperbest. Zangeres Aukje Fijn timmert flink aan de weg en bracht afgelopen week haar nieuwe single uit.

De 20-jarige Fijn, opgegroeid in het Gelderse Wezep, zingt al sinds haar kinderjaren. Het repertoire is vooral populair bij volkszenders als Radio NL en Radio Continu. Ook de radiopiraten draaien veel muziek van Fijn, hier begon tevens haar carrière. ‘Mijn vader was altijd radiopiraat, de Nederlandstalige muziek hoorde echt bij mijn jeugd, legt Fijn uit. Op haar negende stond ze al in de studio om haar eerste singletje op te nemen. De liefde voor muziek bleef groeien en ze begon zelf met het schrijven van teksten. ‘De nummers die ik schrijf zijn niet vergelijkbaar met de standaard Nederlandstalige nummers. Het moet niet te plat zijn, ik wil teksten schrijven die een boodschap met zich meedragen’, legt ze uit.

Ook haar liefde liep ze tegen het lijf in de studio van een radiopiraat. ‘Ik kwam hem tegen bij het Driekwart Team, een geheime zender in Oudleusen’, glundert ze. Samen met Bart Bouwman, discjockey bij radiozender VechtdalNL, woont ze nu bijna een jaar aan de rand van Nieuwleusen. ‘Bart gaat altijd mee naar optredens, echt mijn support. Hij is realistisch en nuchter’, vertelt ze trots.

De muziek van Fijn is erg populair. Ze covert veel hits uit de jaren ’80 door ze in een nieuw jasje te steken. Ze schrijft Nederlandstalige teksten op Duitse nummers die ze vervolgens uitbrengt op cd en vinyl. Vooral het laatstgenoemde bleek een schot in de roos. ‘Van mijn vorige plaat hebben we 500 vinylsingletjes laten drukken, vooral omdat het nummer populair was bij de piraten. Dat bleek een enorm succes want binnen twee weken waren alle singels verkocht’, legt Aukje uit. Het nummer dat vorige week verscheen is een cover van het trio ‘A La Carte’. Fijn schreef een Duitse en Nederlandstalige versie van de Engelstalige discohit. ‘Ik hoop dat het Duitse nummer een hit wordt bij de piraten’, vertelt ze hoopvol.

Aukje hoopt later haar boterham te kunnen verdienen met zingen. Ze staat iedere week op de bühne in zalen en feesttenten in het Noorden en Oosten van ons land. ‘Het is wel belangrijk dat je vernieuwend blijft en inspeelt op de vraag van je publiek. Ik heb bijvoorbeeld onlangs een medley opgenomen van nummers die ik heb opgenomen tussen mijn negende en twaalfde jaar. Daar was veel vraag naar’, legt ze uit. ‘Het is prachtig werk. Vooral als je op het podium staat en de mensen zingen mee met je nummers. Dat voelt alsof een ober een flinke fooi krijgt’, lacht ze. Ook geniet ze van thuiswedstrijden. Zo stond ze in oktober voor een bomvolle feesttent tijdens het Mega Piraten Festijn en ziet ze uit naar het ‘Titom Feest’, dat in augustus wordt georganiseerd door haar vriend Bart Bouwman.

Haar nieuwste single is deze week uitgekomen. Hiervoor dook ze de studio in bij Arjan Venemann in Hollandscheveld. De nummers ‘Dromen doet leven’ en ‘Eine Nacht’ zijn verkrijgbaar op cd en te beluisteren op YouTube en Spotify.