Wat kun je doen tegen de eikenprocessierups?

Staphorst - De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen veroorzaakt klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Daarom kun je de rupsen beter vermijden. Gemeente Staphorst start op maandag 10 juni met de eerste bestrijdingsronde.

Ook voor dieren zijn er gezondheidsrisico’s. Klachten kunnen optreden als vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras of hooi uit de buurt van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt. Honden kunnen door het happen in afgevallen rupsennesten ernstig letsel aan het mondslijmvlies krijgen. Geadviseerd wordt om vee niet te laten grazen onder aangetaste bomen. Rond een vrijstaande boom moet een straal van 4 meter worden vrijgelaten.

Ter bescherming van de volksgezondheid bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups op plekken waar veel mensen komen. De gemeente heeft een bedrijf opdracht gegeven om de eikenprocessierups die zij aantreft in gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kommen en langs een aantal drukke fiets- en wandelroutes in het buitengebied, te bestrijden. Bomen in het buitengebied die direct voor een woning staan, kunnen ook worden doorgegeven. Deze worden dan op de lijst voor het bestrijdingsbedrijf gezet. Bomen die niet voor een woning staan, worden niet bestreden.

Op de plattegrondkaart zijn de wegen te zien waarlangs de eikenprocessierups wordt bestreden. Op maandag 10 juni begint een eerste bestrijdingsronde. Het streven is om deze binnen vier weken afgerond te hebben. Medio juli volgt een tweede bestrijdingsronde.

Wat kun je zelf doen?

Vermijd de rups zoveel mogelijk. Kom niet in de buurt van een boom waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Blijf bij wind op voldoende afstand.

Wanneer je binnen de bebouwde kommen, langs wandel- en fietsroutes of direct voor een boerenerf de eikenprocessierups aantreft in een gemeenteboom, kun je hiervan een melding doen via www.staphorst.nl/meldingen. Alle meldingen worden verzameld en elke vrijdag doorgegeven aan het bestrijdingsbedrijf.

Wie in de eigen tuin een eikenboom heeft waarin de eikenprocessierups wordt aangetroffen, doet er het beste aan om een geschikt bedrijf in te schakelen.