Stipwerkdrukkers presenteren traditioneel en modern stipwerk

Staphorst - De Stichting Staphorster Stipwerk houdt zaterdag 15 juni in samenwerking met Museum Staphorst de jaarlijkse ’Staphorster stipwerkdag’. Op deze dag presenteren diverse stipwerkdrukkers traditioneel en modern stipwerk.

Op de Staphorster stipwerkdag kunnen bezoekers aan Museum Staphorst van 11.00 tot 16.00 uur traditionele en eigentijdse technieken en producten bekijken en bewonderen. Ook kunnen bezoekers zelf stipwerk drukken, geholpen door de vakmensen. Een eenvoudig kaartje kost € 2,50 en een zelf meegenomen object bijvoorbeeld een t-shirt, broek of decoratief voorwerp kost € 5,00.

Na het succes van voorgaande stipwerkdagen is een jaarlijkse traditie geboren. Elk jaar wordt er een afwisselend programma geboden zodat bezoekers verrast blijven. Het Staphorster stipwerk is een traditionele ambachtelijke druktechniek, die oorspronkelijk vooral werd gebruikt in de Staphorster klederdracht. Mutsjes en kraplappen werden bedrukt met motiefjes en patronen, samengesteld uit talloze stipjes. Dit gebeurde met behulp van drukblokken of met kleine, zelfgemaakte stempeltjes.

In de afgelopen jaren is het Staphorster stipwerk weer helemaal opgebloeid. Dit komt onder andere door de vakopleidingen en workshops die worden gehouden door de stichting Staphorster Stipwerk en door de talloze eigentijdse toepassingen van het stipwerk wordt een breed publiek bereikt. Dit varieert van kinderen op de basisscholen tot de modieuze doelgroep in de Parijse modewereld.

In het museum is gelijktijdig een expositie over de Kraomtied – Staphorst tussen geboorte en doop te bezichtigen.

De toegangsprijs voor het museum is € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.