Gebedsavond Rouveen tegen christenvervolging China

Rouveen - De interkerkelijke gebedsavond op vrijdagavond 21 juni had dit jaar een wat andere invulling. China is met 16 plaatsen omhoog geschoven in de ranglijst van vervolgde christenen wereldwijd. Voor de plaatselijke werkgroep van Open Doors aanleiding om hier speciaal aandacht aan te schenken.

Ter opening werd Psalm 46 vers 1 en 4 gezongen. Arend Harink opende de bijeenkomst met gebed. De Bijbel ging open bij Handelingen 16:16-34 waar een slavin van de duivel verlost wordt. Daarna werd het gezang 'Op bergen en in dalen' gezongen. De organist van de mannenvereniging begeleidde de samenzang.

Als kern van de avond werd een film vertoond die -weliswaar nagespeeld- het waargebeurde verhaal vertelt van de 17-jarige Gao Liang die samen met zijn oom Liu gevangen genomen en gemarteld wordt om het uitdragen van zijn geloof. Aangrijpend en ontroerend om te zien hoe hij ondanks alles blijft getuigen.

De door Chinezen gemaakte film is nagesynchroniseerd in het Engels, en heeft een Nederlandse ondertiteling en heet: ‘Zeventien? Ik dacht het niet!’. Ook de bijbelse persoon Jozef was 17 toen hij tegen zijn wil naar Egypte werd gevoerd. De film is uitgegeven door "De Kerk van de Almachtige God".

De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. De ‘Nacht’ wordt gehouden op honderden locaties in Nederland en Vlaanderen. Deze was in het Hervormd Dienstgebouw aan de Oude Rijksweg 452 in Rouveen.

Na even napraten was het twaalf uur in Rouveen. Aan de noordelijke hemel waren 'lichtende nachtwolken' te zien. Rond de langste dag en bij de juiste temperatuur rond de 85 kilometer hoogte worden ijskristallen aangelicht door de reeds ondergegane zon. Door snelle luchtstromen veranderen ze voortdurend van vorm.