Albert Kuiper (65) viert gouden jubileum bij Brink

Staphorst - Als 15-jarige jongen liep hij in 1969 de fabriek van Brink Luchtverwarming binnen. Nu, vijftig jaar later, werkt Albert Kuiper (65) nog steeds bij dit paradepaardje van het Staphorster bedrijfsleven. Vrijdag vierde hij zijn jubileum.

Hij is belast met de speciale projecten als het gaat om metalen plaatwerk. Is het niet standaard, dan belandt de opdracht bij de gouden jubilaris op het bureau. Dat gebeurt nogal eens. Niet zelden wil de klant een product op maat. Albert komt altijd met een oplossing. Om die reden werd hij vroeger bij Brink ook wel Appie Speciaal genoemd. Geen zee is te hoog voor de techneut.

Albert werkt een halve eeuw bij Brink, toen Luchtwarming, nu Climate Systems. Hij is langer bij de zaak dan bij zijn echtgenote Gea, waarmee hij twee dochters heeft en inmiddels ook een schoondochter en schoonzoon. Op 27 juni besteedt het bedrijf aandacht aan het 50-jarige jubileum. De Staphorster zwaait nog niet af, hij werkt door tot het eind van dit jaar. Dan hoopt hij van zijn pensioen te genieten. Elke dag die erbij komt is een aanscherping van het bedrijfsrecord. Niet eerder werkte er iemand zo lang bij de firma.

Tussendoortje

Zolang bij dezelfde baas, dat is zeldzaam. ‘Dit is een prima bedrijf dat goed voor zijn mensen zorgt. Ik heb nooit de behoefte gehad om ergens anders te gaan werken. Het enige tussendoortje was de dienstplicht bij de Luchtmacht. Ik doe de speciale projecten, maatwerk op metaalgebied voor klanten in heel Europa, gerelateerd aan Brink producten. Dat doe ik al ruim dertig jaar met een klein team, waarvan twee mensen ook al bijna vijftig jaar bij Brink werken. Wij kunnen bijna alles, waarbij ook met enige regelmaat andere afdelingen worden ingeschakeld. Geen dag is hetzelfde en daarom is het zo leuk’, zegt Albert vanuit zijn kantoor dat uitkijkt op de A28. Brink Climate Systems zit sinds 2014 in een gloednieuw complex op een A-locatie langs de rijksweg.

Een prachtig kantoor en verantwoordelijk werk.

Productie

Alles wat niet-standaard is, komt bij Albert. Zo was het niet altijd. In de beginjaren werkte hij in de productie. De Staphorster, opgegroeid aan de Lankhorst, liep op 7 juli 1969 bij Brink Luchtverwarming binnen. Hij had zijn LTS diploma metaal en zocht werk. Gedurende de eerste jaren volgde hij ook nog een opleiding in de metaal. Had hij voor een deur verder gekozen, dan werkte hij nu wellicht een halve eeuw bij Brink Trekhaken, nu Brink Towing Systems. De bedrijven van de broers Reint, Ko, Gerard en Wim Brink zaten naast elkaar. Hun vader Roelof startte een kleine smederij in 1903 in Assen, de bakermat van Brink. In 1958 kwam Brink naar Staphorst. Elf jaar later klopte Albert op de deur of hij er mocht komen werken. Wim Brink vond het goed en nam hem aan. De jonge Albert bleek over twee rechterhanden te beschikken.

De Staphorster voelt zich als een vis in het water bij Brink. Toch is hij niet bang in een zwart gat te vallen als hij er eind dit jaar mee stopt. ‘Ik ben een fanatieke tafeltennisser en ben actief in de vereniging. Ik doe mee aan de competitie’, zegt Albert. Ook mag hij graag stijldansen met zijn vrouw. Jarenlang vormden Gea en Albert een wedstrijd-duo. Soms een potje biljarten bij Spoorzicht is ook een leuke hobby. Het leukste zijn misschien wel zijn twee kleinkinderen, waarvoor Albert regelmatig oppas-opa is. ‘Werk is leuk, maar familie is het belangrijkste.’