24 Uur sporten voor Geertje Redder

Staphorst - 24 Uur sporten voor een goed doel. Dat kan vrijdag 19 juli vanaf 16.00 uur bij café Spoorzicht in Staphorst. De sporters helpen hiermee Geertje Redder-Courtz, die in België kostbare en onvergoede behandelingen ondergaat tegen darmkanker.

De doneeractie is een initatief van Henri Hattem en Erik van der Haar, een van hen is de zwager van Geertje. Sportievelingen kunnen geld doneren en een uurtje of meerdere uren meesporten. Buiten op het terrein van Spoorzicht wordt een container geplaatst waar workouts kunnen worden gedaan. FitFabrique komt langs om een workshop Kettlebell en High Intensity Training (HIT) te geven en zaterdagmiddag worden tussen 14.00 en 16.00 uur spellen gespeeld. ‘Mijn zwager is marinier en hij regelt ook dat kinderen op de foto kunnen met marinierskleding erbij’, vertelt Geertje, die heel blij is dat deze actie voor haar wordt gehouden. Op deze Facebooksite is te zien wat er allemaal wordt gedaan. Mensen die alleen geld willen storten, kunnen dit natuurlijk ook doen.

Behandeling

De doneeractie is onderdeel van de actie die Stichting Staphorst helpt Staphorst is gestart om Geertje te helpen. Geertje, getrouwd met Harjan en moeder van Jay (6) en Amy (4) kreeg nog geen jaar geleden het ontstellende bericht dat ze darmkanker bleek te hebben. Al enkele jaren waren er buikklachten, maar niets wees op deze uitslag. Na een ingrijpende operatie volgden zes chemokuren. Daarna hoopte ze naar Nieuwegein te kunnen voor een specialistische behandeling, een combinatie van chirurgie en chemotherapie. HIPEC is levensverlengende en voor sommige patiënten zelfs een genezende behandeling. Die behandeling wordt toegepast bij patiënten met dikkedarmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies. De artsen moesten haar teleurstellen, helaas is deze niet voor elke patiënt geschikt.

De hoop was daarna gevestigd op een behandeling in België. Het gaat om een PIPAC-behandeling in het Universiteitsziekenhuis in Gent. Dit is een kijkoperatie waarbij chemotherapie als verneveling in de buik wordt gebracht (en niet in de bloedbaan). Deze behandeling in het buitenland wordt echter niet vergoed door verzekeraars. Hierdoor zijn er naast de medische zorgen nu ook financiële zorgen. Hoe moet dit betaald worden? Iedere toepassing kost zo’n 4.000 euro.

Als de aanpak aanslaat, zijn er naar verwachting 6 tot 8 behandelingen nodig zijn. Dus er is al gauw zo’n 30.000 euro mee gemoeid. Een goede vriendin van Geertje nam daarom contact op met de stichting Staphorst helpt Staphorst. Deze stichting fungeert als doorgeefluik van giften bij incidenten en calamiteiten waarvoor geen of onvoldoende vergoeding vanuit een verzekering of anderszins bestaat. De stichting stelt daarom het bankrekeningnummer open om de familie Redder financieel te ondersteunen. ‘Deze actie loopt goed’, zegt Geertje, die de eerste behandeling in Gent inmiddels achter de rug heeft. Na elke drie behandelingen wordt gekeken of ze aanslaan en of er een vervolg van drie behandelingen komt. Er is inmiddels in ieder geval geld genoeg voor 6 behandelingen. Geertje hoopt dat de behandelingen zo goed aanslaan dat ze in Nederland alsnog de HIPEC-behandeling kan ondergaan.

Een gift overmaken kan via bankrekeningnummer NL78 RABO 0158 6076 19 ten name van Stichting Staphorst helpt Staphorst, onder vermelding van 'Gift Geertje Redder-Courtz'. Iedere gift wordt, hoe het verloop van de ziekte ook is, overgemaakt naar familie Redder. De stichting heeft een ANBI-status waardoor de giften aftrekbaar zijn.