Mannenontbijt Rouveen slaat aan

Rouveen - Het mannenontbijt, dat op 6 juli in Rouveen werd gehouden onder de vlag van de Munnikenslag, was een geslaagde activiteit. Bijna 60 mannen waren vroeg uit de veren zodat ze om half 8 konden aanschuiven.

Wat eten betreft moesten ze nog even geduld hebben. Net als bij de reguliere mannenontbijt ochtenden, die inmiddels zo’n jaar of acht worden gehouden, wordt er na de verse bak koffie of thee eerst de tijd genomen voor het zingen van een paar liederen en een stuk bezinning.

Deze ochtend gingen de mannen actief aan de slag met het bouwen van een tent met behulp van enkele eenvoudige materialen. Zeker veertien tenten verrezen in no-time en ondertussen was het de bedoeling om kennis te maken met elkaar. Dat is niet eenvoudig als je zo druk bent. Ziedaar meteen het thema.

Bert Reinds, van www.meandmyhouse.nl, gaf inhoudelijk invulling aan dat thema. Scherp, maar ook met humor hield hij de mannen een spiegel voor. ‘Zeg niet dat je te druk bent. Dat stoot af, want je bevestigt daarmee een soort norm waar je gesprekspartner ook aan moet voldoen. Heb gewoon het lef om te zeggen dat je niet goed prioriteiten kunt stellen en doe er wat aan. De welvaart zou ons heel veel tijdwinst op moeten leveren, maar het lijkt alsof we steeds meer slaven zijn geworden van een systeem waar je niet uit kunt stappen. Het goede is’, zo hield Reinds de mannen voor, ‘dat je wel degelijk een keuze hebt. Je kunt gewoon zeggen dat je twee dagen de tijd neemt om te reageren op mail of andere vragen die naar je toekomen. En als die ander dat niet accepteert heeft hij pech. Je krijgt wat je kreeg als je doet wat je deed. Als je gewoon doorgaat wat je nu doet, weet je wat je krijgt. Je kunt ook zeggen: ‘Vanaf dit moment doe ik niet meer mee. Ik ga het anders doen en dan val ik maar op.’ Bescherm jezelf. Ga niet mee in de trend dat alles leuk moet zijn. Somberheid kan tot op zekere hoogte som best ok zijn. Stel jezelf wel regelmatig de vraag waarom je doet wat je doet en voor wie je dat doet. En deel je vragen met elkaar.’

Dat lukte deze ochtend heel goed. Na de lezing werd inhoudelijk over kerkmuren heen met elkaar gespard over allerlei dingen van het leven. Er werden connecties gelegd die op een later tijdstip prima nog eens uitgediept zouden kunnen worden. Voor degenen die concreet al eens in gesprek wilden over veranderingen in hun leven en een gesprekspartner zochten, hield Henriëtte de Weerd van www.whatals.nl een kort praatje. Zij is gespecialiseerd in coaching op dit vlak. En passant leverde de ochtend nieuwe aanwas op voor het reguliere mannenontbijt dat een keer of zes per jaar plaatsvindt. Er gingen al stemmen op om deze grote activiteit direct te verheffen tot traditie. Voor de geïnteresseerden: let op de media, want vanaf medio september worden de data van het mannenontbijt gepubliceerd zodat nieuwe belangstellenden kunnen aansluiten. Nu al aanmelden: (06) 23320747.