Lezing over neergestorte bommenwerper in Rouveen

Rouveen - Jouk Huisman houdt donderdag 5 september in Museum Staphorst een lezing over de in 1942 neergestorte bommenwerper in Rouveen. De lezing wordt ondersteund met beeld en geluid.

Op de vroege morgen van 5 september, om 04.00 uur, in het oorlogsjaar 1942 stortte een grote viermotorige bommenwerper neer in het Westeind van Rouveen. De locatie waar het vliegtuig neerstortte was tegenover de Ooster Menne Weg in het weiland vlak achter de boerderij van de familie Konterman. De bommenwerper was van het type Stirling en had een bemanning die bestond uit 7 personen.

Een periode na de oorlog werd er veel gesproken over het neerstorten van deze bommenwerper en de bemanning, waarvan een drietal het niet overleefd heeft.

Roelof Kisteman (geboren Rouvener) heeft veel onderzoek gedaan naar neergestorte vliegtuigen in de Gemeente Staphorst.

Door zijn gestructureerde wijze van onderzoeken en vastleggen daarvan kwamen veel feiten aan licht. Wie waren deze jonge bemanningsleden, zijn er nog familieleden en bemanningsleden in leven. Wat was het doel wat gebombardeerd moest worden, wie was de man die het vliegtuig neerschoot. Veel informatie kwam boven tafel tijdens het bezoek op 11 augustus 1999 van de gezagvoerder John Gorden Smith uit Guatemala en de familie van de boordwerktuigkundige Elwyn Meredith uit Engeland (Wales). Deze gezagvoerder wist goed te vertellen wat er tijdens deze vlucht was gebeurd.

De lezing start om 19.30 uur. Wie verzekerd wil zijn van een zitplaats, kan zich van tevoren aanmelden bij Jan Talen, secretaris bij het Museum Staphorst (06) 54935168 of jtalen@solcon.nl.