Op stadswandeling door Genemuiden met meester Westhoff

Genemuiden - Meester G.J. Westhoff nam dinsdagmiddag 13 augustus ongeveer vijftig mensen mee in de geschiedenis van Genemuiden. Daarbij waren ook enkele mensen uit Staphorst aanwezig. De wandeling begon onder de toren van de Hervormde kerk in het centrum en voerde langs verschillende historische plekken en vindplaatsen. Ondertussen was er een korte koffiepauze in ’t Olde Staduus.

De wandelaars gingen naar het oude hekwerk dat in 1885 rond de toen herbouwde Hervormde kerk werd geplaatst. Delen van dat 134 jaar oude smeedijzeren hek blijken nog gewoon in oud Genemuiden aanwezig te zijn. Ook andere historische hekwerken uit 1862 en 1873 zijn onderdeel van de route. Helemaal bijzonder wordt het wanneer ze een kijkje gaan nemen in de oude stadsgevangenis de vroegere gevangeniskelder onder het voormalige stadhuis aan de Langestraat.

Tijdens de stadswandeling kregen de deelnemers veel te horen over de historie van het tapijtstadje Genemuiden. Zo worden ze verder gewezen op bijzondere architectuur, stadsbranden, tapijtindustrie en de eenkamerwoningen waar een kijkje genomen wordt. In die kleine behuizing vlocht men de biezen en hadden honderden mattenramen hun plaats.

De zwerftocht door het hart van Genemuiden gaf ook een terugblik in de geschiedenis van de Kerk, het Heilige Geestgasthuis en het 19e eeuwse Armenwerkhuis. Bij het bezoek aan de oude begraafplaats met het markante lijkhuisje is het goed te bedenken dat op deze strategische plek vele eeuwen geleden een groot kasteel verrees. Het zogenaamde Blokhuis.