Taakstraf voor ‘elektricien van de onderwereld’

Zwolle - Een 54-jarige elektricien uit Coevorden heeft een taakstraf van 120 uur gekregen voor het aanleggen van elektriciteit in diverse wietkwekerijen. De illegale kweekruimtes stonden in panden in Staphorst, Hardenberg, Hoogeveen, Wijhe en Olst.

Het bijbeunen in de bouwvakvakantie leverde de man 500 euro per elektra-aansluiting op. Maar de elektricien zat dinsdag wel voor de politierechter in Zwolle als bijvangst in een groot onderzoek naar hennepkwekerijen. Het begon met een vraag van een klant in 2016, waarvoor hij eerder de elektra in diens keuken verzorgde. Of hij zin had in een extra klus. Eerst wist hij niet dat het om een wietkwekerij ging, maar ter plaatse werd hem dat snel duidelijk. ,’Ik kon daarna geen nee zeggen tegen deze klant’, zei hij.

Via die klant kreeg hij meerdere opdrachten. En via een kennis daar weer van nog meer. 'U stond op punt de elektricien van de onderwereld te worden, zei de politierechter. ‘Goed dat u bent opgepakt’, voegde ze er aan toe.

Brandgevaar

Het Openbaar Ministerie tilt doorgaans zwaar aan het aanleggen van illegale vertakkingen van het stroomnet om wietkwekerijen van energie te voorzien. Dergelijke voorzieningen zijn vaak brandgevaarlijk. Omdat kwekerijen veelal in huizen in woonwijken staan, levert dat veel gevaar op. Ook hier ging het om kwekerijen in woonwijken. Volgens de officier van justitie misbruikte de verdachte zijn kennis en kunde en werd zo ‘de elektroman van de onderwereld’.

Omdat diens rol bij de wietkwekerijen, waarin honderden planten zaten, van ondergeschikt belang was, eiste de officier een taakstraf van 160 uur. Advocaat Wiek Achten heeft twijfels over de gevaarzetting van de door zijn cliënt aangelegde stroomkabels. ‘Meneer is een ervaren elektricien en hij heeft zorgvuldig de apparatuur aangelegd.’

De politierechter had geen aanleiding te denken dat iemand anders met de stroomvoorziening geknutseld had. Ze legde een taakstraf op van 120 uur. Ook moet de verdachte een criminele winst van 4.500 euro aan de Staat betalen.