Punthorst komt in actie voor de allereerste AED

Punthorst - Een 'eigen' AED in Punthorst, dat is het doel van Jenny Nijboer, Jacob Talen en Irma Hofhuis. Samen proberen ze nu zo'n levensreddend apparaat operationeel te krijgen. In het geval van een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van levensbelang.

In de maand juli hebben ze een kleine honderd wervingsbrieven rondgebracht in een cirkel van één kilometer, al dubbel zo groot als gewoonlijk. Daarin werd gevraagd om een bedrag van 10, 25 of 50 euro of naar keuze in te vullen. Daarop is wel een mooie respons aan toezeggingen gekomen. Na een herinneringsbrief is er inmiddels al tweederde deel toegezegd. Maar dat is nog niet genoeg. Men hoopt dat er nog buurtbewoners zijn die alsnog gaan reageren en een toezegging gaan doen.

Punthorst is een buurtschap met een heel lange open streek en een heel groot buitengebied. Ook met een eigen postcode namelijk 7715. Elke Punthorster zou zich eigenlijk moeten realiseren waar voor hem of haar de dichtstbijzijnde AED hangt. In Rouveen, Staphorst, IJhorst of Nieuwleusen misschien? Reacties en toezeggingen kunnen schriftelijk naar de Schapendijk 1 of per mail naar: aedpunthorst@gmail.com

De gewenste AED komt dan te hangen aan een woonhuis op de kruising Kanlaan-Schapendijk-Vijverweg. Centraler kan niet. Daar zijn al oriënterende gesprekken over gevoerd. Maar eerst genoeg geld voor de aanschaf. De kosten van een AED compleet met geconditioneerde buitenkast zijn ongeveer 3000 euro. Voor bewoners is het een éénmalige investering. Voor afschrijving en onderhoud ontvangt de stichting AED Staphorst een bedrag per toestel van de gemeente.