Kredietunie Staphorst houdt informatieavond

Staphorst - De Kredietunie Staphorst houdt op donderdag 23 januari een informatieavond in D’ Olde Skoele in Rouveen. Ondernemers die op zoek zijn naar financiering én mensen die een geldbedrag beschikbaar willen stellen zijn welkom. „We doen het voor het goede doel, namelijk de economie in deze regio versterken”, aldus bestuurslid Auke Lenstra.

Het idee achter het initiatief is simpel. Regionale ondernemers lenen via de Kredietunie Staphorst geld uit aan collega-ondernemers die behoefte hebben aan financiering. Starters, maar ook ondernemers die bijvoorbeeld uitbreidingsplannen hebben of willen investeren in de ontwikkeling van een nieuw product, kunnen een aanvraag doen. Een kredietcommissie beoordeelt het plan, vervolgens geeft het bestuur van de kredietunie al dan niet goedkeuring. „Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanvullende financiering, omdat banken vaak niet meer het hele bedrag willen uitlenen”, legt Lenstra uit. „Bij een goed onderbouwd plan kunnen we leningen tot ongeveer tweeënhalve ton verstrekken.”

Ondernemer krijgt coach

Wanneer het plan wordt goedgekeurd, krijgt de aanvrager een coach toegewezen. Dat zal in veel gevallen een ervaren ondernemer zijn die de kredietnemer gedurende de hele looptijd van de lening met raad en daad bijstaat. „Dat is een sterk punt van dit concept. Het verkleint het risico dat een deel van de lening niet wordt terugbetaald. Landelijk ligt het uitvalpercentage lager dan 1 procent.” Ondernemers die hun collega’s willen ondersteunen hebben twee opties. Ze kunnen intekenen op een specifiek kredietverzoek van een ondernemer of een obligatie van 5000 euro kopen, waarbij het geld in een centrale kas terechtkomt. De rentepercentages verschillen, maar zijn in ieder geval flink hoger dan de huidige spaarrente. „Het mes snijdt dus aan twee kanten. We doen het voor het goede doel, namelijk regionale ondernemers helpen en daarmee de economie in dit gebied versterken.”

Lenstra en zijn medebestuursleden – allemaal vrijwilligers – zijn ervaren ondernemers uit Staphorst en omgeving. Ze vertellen graag meer over het initiatief. De informatieavond op 23 januari in D’ Olde Skoele aan Oude Rijksweg 427 in Rouveen begint om 19.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan via info@kredietuniereestenwieden.nl. Meer informatie via www.kredietuniereestenwieden.nl.

Eind 2018 werd de Kredietunie Staphorst officieel opgericht als onderdeel van Kredietunie Reest & Wieden. Het afgelopen jaar werd gebruikt om de organisatie verder in te richten en steunbetuigingen te verwerven van ondernemers die geld beschikbaar willen stellen. De Kredietunie Staphorst is aangesloten bij de Vereniging Samenwerkende Kredietunies (VSK). Die organisatie wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken.