Oud-directeur vrijgesproken van bedreiging

Staphorst/Zwolle - De 76-jarige oud-eigenaar van een keukenbedrijf uit Staphorst is maandag vrijgesproken van het bedreigen van medewerkers. Hij zou gezegd hebben dat hij het pand in de fik zou steken.

Het huis van de man zit min of meer vast aan het bedrijf waar hij tientallen jaren van zijn leven gewerkt heeft. Hij zwaaide er de scepter maar geniet nu van zijn pensioen. Al komt hij aan genieten niet toe door de overlast die hij van het bedrijf heeft. Hij struint er bovendien herhaaldelijk over het terrein, wat volgens hem ook zijn terrein is.

De verhoudingen zijn verstoord, wat volgens zijn advocaat onder meer blijkt uit het feit dat zijn auto al eens met een heftruck van het bedrijf is klemgezet. In oktober 2018 liep hij er rond, kennelijk op zoek naar onderdelen van zijn oldtimer. Toen een medewerker hem vroeg wat hij in het magazijn deed, zei de man dat hij lucifers zocht. ,,Daar hebben ze zelf bij verzonnen: oh, dan wil hij de boel in de fik steken'', zei de verdachte strijdbaar tegen de politierechter.

In december dat jaar liep het uit de hand toen de man met een balk in zijn handen dreigde de telefoon van een medewerker uit zijn handen te slaan. Het beeldmateriaal van een van de medewerkers samen met de aangiftes is voor de officier van justitie voldoende om een voorwaardelijke taakstraf van 21 uur te eisen. Het verwijt dat meneer in oktober dat jaar dreigde het bedrijf in de fik te steken, achtte hij niet bewezen.

De advocaat van de verdachte zag in het filmpje een opzet om zijn cliënt veroordeeld te krijgen. Wat er aan het incident voorafging, is juist niet gefilmd. Hij denkt dat ze een veroordeling willen om tegen de man te gebruiken in een civiele zaak. Zijn cliënt is mede-eigenaar van het keukenbedrijf maar werd niet gekend in een winstdeling. Het ging in beide aangiftes om het woord van de 76-jarige man tegenover dat van medewerkers. En dat is onvoldoende bewijs.

De politierechter was het daarmee eens. Daarom sprak ze de oud-directeur vrij.

 

Door Michiel Satink