Janine de Weerd: eerste vrouwelijke bestuurslid WTC Staphorst-Rouveen

Staphorst Met de benoeming van de 29-jarige Janine de Weerd tot penningmeester is er voor het eerst in de 15-jarige historie van de Wieler Toer Club Staphorst – Rouveen een vrouw tot het bestuur toegetreden. „Goed voor de zichtbaarheid van de vrouwen binnen de vereniging”, vindt De Weerd. „Maar ik zit er voor de hele vereniging hoor.”

Ze moest er wel even over nadenken toen penningmeester Dennis Schra en voorzitter Erik Lindenholz haar onlangs vroegen Schra op te volgen als penningmester. „Want het moet allemaal wel passen qua tijdsbelasting. Ik heb een drukke fulltime baan als apotheker en als je zoiets doet, moet je het ook goed doen. Niet half, daar heeft niemand wat aan. Ik niet en de club niet.”

Dat de vereniging er goed voor staat en de vorige penningmeester zijn zaakjes prima op orde had, gaf uiteindelijk de doorslag. „Het is een heel leuke club waarvoor ik graag wat terug wilde doen. Ik heb geen financiële achtergrond, maar als apotheker ben ik wel gewend om netjes en secuur te werk te gaan. Het lijkt me daarnaast superleuk om mee te denken over beleidsvraagstukken. Waar willen we heen en hoe kunnen we dat vormgeven, dat soort vragen.”

In de afgelopen jaren organiseerde de WTC een aantal tochten op de weg. Waar bij de jaarlijkse veldtoertocht elk jaar meer deelnemers komen, loopt het aantal terug bij de tochten op de weg, ziet De Weerd. „Het lijkt me heel interessant om daar eens naar te gaan kijken. Wat is er voor nodig om mensen uit de regio te kunnen trekken en hoe zorg je ervoor dat ze het jaar erna ook weer terugkomen.”

Jubileum

Een van de evenementen die voor dit jaar op de rol staat, is de toertocht die op 16 mei gehouden wordt in het kader van het 15-jarig jubileum van de club. Een rondje door de mooie omgeving van Staphorst en Rouveen, die niet alleen voor wielrenners is bedoeld, maar ook voor mensen op een gewone of elektrische fiets. „We willen graag wat terugdoen voor de samenleving. En als mensen enthousiast worden, hopen we daardoor natuurlijk wat nieuwe leden te kunnen werven.”

Nieuwsgierigen hoeven overigens niet te wachten tot 16 mei, maar mogen zich ook zo maar een keer melden bij een trainingsavond. „Iedereen is welkom om een keer mee te fietsen, maar als je dat wilt, moet je je wel aanmelden bij de secretaris via secretaris@wtcstaphorst-rouveen.nl, zodat een tijdelijke verzekering geldt. We starten vanaf april iedere woensdagavond om 18:30 uur op het Marktplein in Staphorst of bij onze sponsor B+B Personeelsdiensten. Van mei tot en met september is dat vanaf 19 uur. Dan fietsen we een rondje van zo’n 2 á 2,5 uur. In mei kun je trouwens sowieso een maand vrijblijvend meefietsen, dan hebben we namelijk een kennismakingsmaand. Voor de MTB is dat in september.”

Trots

Dat ze de eerste vrouw in het bestuur is in de 15-jarige historie van de vereniging, vervult haar met trots. „Dat is leuk natuurlijk. Steeds meer vrouwen fietsen en WTC wil niet alleen een vereniging zijn voor mannen, maar ook voor vrouwen. Een tiende van onze vereniging is vrouw, dus daar is nog wel winst te behalen. Het is alleen niet zo dat dat een speerpunt van me wordt. Ik wil er zijn voor de hele vereniging, niet alleen voor de vrouwen. Maar dat er in het bestuur ook een vrouw vertegenwoordigd is, lijkt me een goede zaak. Je hebt toch een ander perspectief.”

Zelf begon ze pas een jaar of zes geleden actief te fietsen. „Mijn man ging met een club van de WTC de Ronde van Vlaanderen fietsen. ‘Dat kan ik ook wel’, heb ik toen gezegd met een grote mond. Nou, dat lukte ook wel, maar daarvoor moest ik natuurlijk wel gaan trainen. Sindsdien ben ik lid geworden van de WTC. Het is een heel fijne club, waar echt een wij-gevoel heerst en gezelligheid wordt gecombineerd met sportief bezig zijn. En dat in de buitenlucht terwijl je geniet van de mooie natuur om je heen.”