Bevrijdingsactiviteten geschrapt. ‘Afgelast betekent niet dat het niet doorgaat’

Staphorst Het moest onvergetelijk worden en nationaal van belang: de viering van de bevrijding in Rouveen. Alle festiviteiten voor 24 april zijn afgelast in verband met corona. „Afgelast betekent niet dat het niet doorgaat. We hopen dat het op een later tijdstip wel kan”, zegt Arend Harink van de stichting die speciaal voor dit doel werd opgericht.

De organisatie was al in een vergevorderd stadium. Ook niet zo gek als je bedenkt dat de 24e niet zo lang meer duurt. Belangrijk onderdeel op het programma was een poging het grootste bevrijdingskoor van Nederland te vormen, bestaande uit een groot samengesteld kinderkoor van basisscholen, inwoners en uiteraard alle bezoekers, met begeleiding van diverse muziekkorpsen.

Aanmeldingen kwamen binnen en de eerste repetities stonden op het punt van beginnen. Ook buitenlandse gasten, familie van neergestorte piloten, zouden komen om het verhaal van de oorlog in Rouveen te vertellen, maar ook dat is van de baan. „Het is heel triest, maar het is niet anders", zegt Harink. Ook het pop up-museum op het Kerkplein komt er niet. „We hopen echt dat het later in het jaar wel kan”, zegt Harink.

Hetzelfde geldt ook voor de festiviteiten in Staphorst, zoals de optocht van oude legervoertuigen en diverse lezingen. De expositie over de oorlog in Het Koetshuus wordt wel gemaakt, maar van een opening is voorlopig geen sprake, ook bezoekers zijn niet welkom.

Wat er waarschijnlijk nog wel komt, zijn de informatieborden langs 44 plekken in de gemeente Staphorst die met de oorlog te maken hebben. Zo ontstaat er een fietsocht van 72 kilometer. Die kunnen mensen wel fietsen. Een boekje met achtergrondinformatie over deze historische punten wordt huis aan huis in de gemeente Staphorst verspreid.