Stem op je favoriete Erfgoed Sterren plan

Zwolle De afgelopen maanden kon iedereen met een plan voor Overijssel in de categorie 'Anders Boeren' mee doen met Erfgoed Sterren. Maar liefst acht plannen zijn ingediend.

Van Olst tot Kampen, van Rossum tot Ommerschans. Allemaal plannen die erfgoed als motor inzetten voor de voedselketens van de toekomst. Drie van de acht gaan door en maken kans op de titel Erfgoed Ster 2020. De komende periode gaat de jury aan de slag om de plannen te beoordelen. Maar dat niet alleen, het plan met de meeste stemmen wordt sowieso genomineerd.

Een van de projecten is ‘Ouderwets wordt Nieuwerwets in Ommerschans’. Dit plan voor een boerenbedrijf past de kennis van vroeger in het heden toe zodat het de maatschappelijke uitdagingen aan kan en de historie levendig houdt. Het bedrijf is gevestigd in een gebied met een rijke cultuurhistorie genaamd de Ommerschans. De grond waarop geboerd wordt is met veel bloed, zweet en tranen door paupers in cultuur gebracht in de periode van 1818 tot 1890. Na een leven van hard werken eindigden veel van deze bedelaars anoniem op het kerkhof in de Ommerschans. Om de inzet van deze mensen niet in de vergetelheid te laten geraken houdt dit boerenbedrijf graag de historie van het gebied levendig. Het idee is om de zichtbaarheid van dit bijzondere erfgoed in het landschap te benadrukken.

Stemmen

Het plan met de meeste stemmen is namelijk sowieso genomineerd en maakt kans op de titel Erfgoed Ster 2020 en de € 10.000 voor realisatie van zijn of haar plan. De andere twee nominaties worden komende weken door een jury bepaald. Stemmen kan via de website van Het Oversticht: www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren.

Gevolgen coronavirus

Nu de eerste categorie gesloten is, gaan de andere vier categorieën starten. Echter, de coronacrisis maakt het onduidelijk wanneer de inspiratiebijeenkomsten voor deze categorieën gepland kunnen worden. Het team van Erfgoed Sterren probeert iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar op dit ogenblik weten zij het dus gewoon niet. Wat ze wel weten is dat de jury de plannen die zijn ingezonden in de categorie 'Anders Boeren' nu gaat beoordelen. De drie genomineerden worden in de week van 11 mei bekendgemaakt.

Vragen of opmerkingen? Mail naar: erfgoedsterren@hetoversticht.nl.