Voetbalwedstrijd eindigt op spoedpost

Aangeboden door: Treant

Het is zaterdagmiddag 8 februari. Het eerste elftal van Onstwedder Boys heeft het moeilijk tegen de voetballers uit het Drentse Nieuwlande. Al snel komen de bezoekers op voorsprong, maar dat is niet de enige tegenslag. In de zeventigste minuut komt de 20-jarige Ties Bruining uit Onstwedde hard in botsing met zijn tegenstander.

Zijn neus blijkt niet bestand tegen de ferme elleboogstoot en Ties heeft medische hulp nodig. Gelukkig is de basisspoedpost van het Refaja dichtbij.

De gewonde voetballer denkt aanvankelijk dat zijn kwetsuur nogal meevalt. Hij probeert de verzorger gerust te stellen met de woorden: ‘Zo lang mijn neus alleen maar scheef staat, is het goed.’ Omdat hij verder weinig last heeft van zijn letsel, mag Ties de wedstrijd vervolgen. Hij is blij dat hij groen licht krijgt, maar zijn rentree is van korte duur. Wegens een bonzende pijn in zijn hoofd moet hij tien minuten later definitief het veld verlaten. Dan blijkt dat zijn neus een forse afwijking vertoont; het puntje ervan staat twee centimeter uit het lood.

Forse zwelling 

Na een verwijzing door de huisartsenpost in Stadskanaal kan Ties even later terecht op de basisspoedpost in het Refaja. Ondanks de drukte is hij snel aan de beurt. De spoedarts van Treant constateert een breuk, maar door de forse zwelling kan het letsel niet meteen worden behandeld. Ze adviseert Ties om enkele dagen rust te nemen en die raad neemt hij ter harte.

Omdat Ties in Groningen studeert, laat hij de breuk daar behandelen. Na de (succesvolle) behandeling door de KNO-arts moet hij een week een beschermkap dragen. ‘Dat is behoorlijk irritant als je jeuk aan je neus hebt’, weet Ties inmiddels. De geboren Onstwedder krijgt het advies om zes weken niet te sporten, maar na 3,5 week staat hij alweer op het voetbalveld. ‘Mét masker, dat wel’, vergoelijkt hij lachend. 

Vertrouwd

De onfortuinlijke voetballer kijkt tevreden terug op de snelheid waarmee hij in het Refaja terechtkon. Ook de kleinschaligheid van en de gemoedelijke sfeer op de basisspoedpost spreken hem aan. ‘De arts was vriendelijk, nam alle tijd voor mij en stelde me gerust. Dat gaf me een fijn en vertrouwd gevoel.’ 

En zijn neus? Die staat weer zo recht als een kaars. ‘Ik zie geen verschil met eerder. Alleen als ik mijn neus aanraak, voel ik een klein bobbeltje, maar dat stoort me niet. Dat beschouw ik als een souvenir aan een ongelukkige botsing.’ 

Geluk

Na zijn neusfractuur heeft hij geen moment overwogen om de voetballerij vaarwel te zeggen. ‘Voetbal is nu eenmaal een fysieke sport, ik heb eigenlijk geluk dat ik nooit eerder op een spoedpost ben beland’, relativeert Ties. 

Het ergste van dit voorval is de eindstand van die bewuste wedstrijd. De Onstwedder Boys kwamen nog op gelijke hoogte, maar in de eindfase pakte de tegenstander de volle winst. ‘Dat was pas écht balen.’ Nu hij nagenoeg hersteld is, speelt hij weer volle bak. ‘Ik voetbal altijd honderd procent en ik speel om te winnen’, klinkt het strijdvaardig. Voor de return kan het team uit Nieuwlande zijn borst natmaken…