Roelof Klomp is 75 jaar lid van zowel Wacker als KNVB

De Wijk - Voetbalvereniging Wacker uit de Wijk bestaat 90 jaar, maar door de coronacrisis zijn alle geplande feestelijkheden rond dit jubileum uitgesteld. Als het straks weer enigszins mogelijk is, dan wordt ongetwijfeld ook Roelof Klomp even extra in het zonnetje gezet.

Klomp (90) is namelijk maar liefst 75 jaar lid van Wacker - alsmede van de KNVB - en is daarmee het langst lid van de voetbalclub.

Rieversterveld

Roelof Klomp werd op 15 januari 1930 in de Wijk geboren. Vanuit de buurtschap De Stapel verhuisde hij algauw met z’n familie naar het Rieversterveld, om daar een nieuwe boerderij te betrekken. Destijds was ‘de Rieverst’ (IJhorst) aangewezen op de Wijk, hoewel het wel een eigen school had aan de Kerkweg, nabij de Nederlands-hervormde kerk. Op het plein aldaar werd veel gevoetbald.

In de oorlogsjaren werd het voetbal op een laag pitje gezet, en in die tijd was er ook nog geen jeugdvoetbal. Na de oorlog, in juni 1945, werd in de Wijk een zogeheten bevrijdingswedstrijd gespeeld tegen de Canadese bevrijders. Roelof woonde deze bijzondere match bij met zijn kameraad Hippie Toet.

Koeienvlaaien

De bevrijdingswedstrijd vond plaats op het veld van de club, waar nu autobedrijf Jack Burgwal en het Shell-tankstation zijn gevestigd. Dat ging niet zonder slag of stoot, want eerst moesten de koeienvlaaien worden geruimd en ook moesten er lijnen worden getrokken om te kunnen voetballen. En nadien konden de spelers zich wassen achter de plaatselijke kroeg. Tegenwoordig heeft Wacker een prachtige sportaccommodatie, met een clubgebouw, kleedkamers en zelfs een kunstgrasveld. Klomp: „Er is veel veranderd in de afgelopen 75 jaar, zo mag je wel stellen.”

Direct na de bevrijdingswedstrijd werden Klomp en Toet, beiden op 15-jarige leeftijd, lid van vv Wacker. Daarmee werden de twee ‘Rieverster Poep’n’ omgedoopt tot ‘Wieker Boll’n’.

Vervolgens voetbalden ze vele jaren achtereen met elkaar, samen met andere legendarische ‘Wiekers’ uit die tijd zoals Herman en Koob Veneman, Willem Runhart, Harm Slot, Evert Guichelaar, Johan de Leeuw, Johannes Spijkerman, Tieme van Goor, Wimpie Dragt en Koob Nijstad.

Hoewel IJhorst intussen zelf ook een voetbalclub had opgericht en Toet en Klomp ook wel werden benaderd om daar te gaan spelen, zijn ze Wacker altijd trouw gebleven.

Niet meer te combineren

Roelof Klomp is sinds juni 1945 tot op heden lid van Wacker gebleven. Hij is deze maand dus 75 jaar lid van de club en de KNVB. Tot 1967 heeft hij actief gevoetbald, tot het op een gegeven moment niet meer te combineren was met zijn eigen zaak: café Wittink (het pand tegenover de Wieker Meule, waar nu Trendline en de Regiobank zijn gevestigd) dat tevens diende als uitvalsbasis van de ‘Wieker Boll’n’.

Klomp heeft nadien nog weleens gespeeld in een zaterdagteam als er een spelerstekort was. Hij is ook jeugdtrainer en -leider geweest, en heeft jarenlang de kantine van de club gerund. In het seizoen 2010-2011 stopte hij met dit werk, maar hij kwam ook daarna nog regelmatig op het voetbalveld om wedstrijden van zijn club te bekijken.

Ook nu nog. Zijn kleinzoon Kevin voetbalt sinds een paar jaar in het eerste elftal. Opa is bij de meeste thuiswedstrijden aanwezig. Ook kijkt hij nog weleens bij de lagere elftallen, waar zijn zoon Arend voetbalt. Roelof neemt steevast na een wedstrijd een paar borreltjes in de kantine, hetgeen hij hopelijk nog lang mag blijven doen.