Inkomstendaling agrarisch ondernemers Vechtdal door coronamaatregelen

Nieuwleusen - De helft van de agrarische ondernemers in het Vechtdal heeft gemiddeld 28,5 procent minder omzet sinds de landelijke maatregelen tegen coronaverspreiding gelden.

Maar liefst 1.709 agrarische ondernemers, evenredig verdeeld over de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen, zijn hierover bevraagd. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeenten door MarketingOost en Stichting Stimuland, in samenwerking met het Ondernemershuis voor het Vechtdal over de impact van corona op de agrarische sector in het Vechtdal. Vijftien procent van de ondernemers heeft de vragenlijst ingevuld.

Hard getroffen

Bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van afzet naar horeca en export, worden extra hard getroffen, zo blijkt uit het onderzoek. Op de lange termijn verwachten veel ondernemers dat de opbrengsten van hun producten (verder) gaan dalen. Bedrijven met nevenactiviteiten zijn bezorgd over hoe ze hun activiteiten moeten vormgeven in de anderhalvemetersamenleving. Door de verminderde opbrengst worden grote investeringen gericht op verduurzaming uitgesteld (bijvoorbeeld aanschaf van zonnepanelen, investeringen in dierenwelzijn en saneren van asbestdaken). Bijna 80 procent van de agrarische ondernemers maakt zich grote zorgen over tegenstrijdige maatregelen/regelgeving en de stikstofcrisis.

Investeringsruimte

De belangrijkste aanbeveling van Stimuland richting de gemeenten is dat bij het opstellen van nieuw beleid op het gebied van duurzaamheid voor de agrarische sector, rekening wordt gehouden met de beperkte investeringsruimte nu de omzet zo sterk daalt. Stimuland adviseert op de korte termijn actief te kijken naar de mogelijkheden om (tijdelijk) gemeentelijke heffingen te verlagen, uitstel van betaling te verlenen of een grotere spreiding in de betaling van de lokale heffingen mogelijk te maken.

Agrarische ondernemers in het Vechtdal staan niet alleen. Wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen: „We gaan graag in gesprek met de sector over hoe we ondernemers kunnen helpen te herstellen van deze crisis. Je hoeft dit echt niet alleen te doen.”

 

Door Rieks Folkerts