Boertjes Makelaardij bestaat 75 jaar

Staphorst – Boertjes Makelaardij en Hypotheken zit al sinds 1992 middenin het centrum van Staphorst gevestigd. Maar de geschiedenis van het familiebedrijf gaat nog wel iets verder terug dan dat.

Op 1 juli 1945 kwam het makelaarskantoor in handen van Jan Boertjes, de vader en schoonvader van huidige eigenaren Harry en Irma Boertjes. Precies 75 jaar geleden dus. Harry en Irma werken nu al 40 jaar samen. Dochter Carmen is sinds 2012 werkzaam in het familiebedrijf. Samen met het team van makelaars, hypotheekadviseurs en een sterk ondersteunend team zijn ze niet meer weg te denken uit Staphorst.

Paardenwereld

Toch had Harry in zijn jonge jaren hele andere plannen. „Ik wilde de paardenwereld in. Een passie die zeker is gebleven. Ik was toen erg jong en het lukte mij door verschillende redenen niet om het heel goed op gang te krijgen. Mijn vader vroeg of ik niet een paar dagen in de zaak kon helpen. Dat bleek ik zo leuk te vinden dat ik eigenlijk wel volledig voor de zaak wilde gaan werken”, vertelt Harry. „Toen ik dat tegen mijn vader zei wist hij niet wat hij hoorde, hij was al 58 en had nooit verwacht nog een opvolger te krijgen. Dat is nu 45 jaar geleden, ik was toen 18 jaar. Volgend jaar word ik 65 en ben ik alweer 40 jaar beëdigd als makelaar.”

Einde van de oorlog

Boertjes Makelaardij vindt zijn oorsprong in Dedemsvaart, kort na de oorlog. Het is een bijzonder verhaal. Officieel is het bedrijf begonnen door Lefert ten Kate, een goede vriend van de vader van Harry. Aan het einde van de oorlog werd een aantal mannen uit Dedemsvaart door de NSB gefusilleerd. Lefert ten Kate was één van die mannen.

„Lefert had altijd gezegd dat als hem iets overkwam mijn vader het kantoor moest overnemen. Hij zat in het verzet en voelde misschien al aan dat er iets ging gebeuren”, vervolgt Harry. „Mijn vader zat met zijn broer in de aardappelen en zaden, dus dat was wel even iets anders. Toch werd hij positief beoordeeld als makelaar en wist hij een ontheffing van het Ministerie van Economische zaken te krijgen. Dat moest in die tijd, want het was toen een beschermd beroep.”

Meerdere vestigingen

Harry kwam in 1974 werken voor het bedrijf van zijn vader. In 1981 namen hij en Irma het bedrijf over. Inmiddels heeft het makelaarskantoor meerdere vestigingen gehad. Zo zaten ze lange tijd in Nieuwleusen en Dedemsvaart en heeft een werknemer het kantoor in Zwolle overgenomen.

„Toen we in 1992 in Staphorst kwamen werden we direct erg goed ontvangen. Destijds zat er nog geen makelaarskantoor en de notaris en de gemeente waren erg blij met onze komst. Dat contact is nog altijd erg goed. Nu we de vestigingen in Dedemsvaart en Nieuwleusen hebben gesloten zitten we met zijn allen onder hetzelfde dak. Het scheelt veel reizen en het communiceren is een stuk makkelijker. Dat is erg fijn werken.”

Breed dienstenpakket

Waar de meeste kantoren kiezen voor één aspect van de dienstverlening, is Boertjes actief in de volle breedte van de markt. Naast de woningmarkt is Boertjes actief in bedrijfs- en agrarisch onroerendgoedmarkt. Verkoop- aankoop en taxeren. Een mooie aanvulling op de makelaardij is de hypotheekafdeling. Zo lang als het kantoor bestaat wordt er geadviseerd en bemiddeld in hypotheken.

Ook dochter Carmen werkt dus al een aantal jaar voor het bedrijf. De beoogde opvolger zit momenteel even thuis, want ze is net bevallen van een tweeling. Maar het plan bestaat dat zij het kantoor uiteindelijk overneemt. „Dat wordt dan de derde generatie. Dat is toch wel erg mooi.”

Vanwege de coronamaatregelen worden er nu nog even geen festiviteiten georganiseerd om het jubileum te vieren. „Dat is jammer natuurlijk, maar we hebben een heel jaar om het te vieren. Zodra het weer mogelijk is gaan we er zeker aandacht aan besteden”, besluit Harry.