Juf Riky neemt na 30 jaar afscheid van De Wegwijzer

Nieuwleusen - Voor juf Riky Evenboer-Westerman, leerkracht van de christelijke basisschool De Wegwijzer was het afgelopen vrijdag de laatste schooldag. Ze gaat na bijna dertig jaar lesgeven met pensioen.

De geboren en getogen Nieuwleusense heeft het grootste gedeelte van haar loopbaan op De Wegwijzer gewerkt met name in de onderbouw en de laatste jaren in groep 3. Naast leerkracht was ze onderbouw-coördinator en lange tijd intern-begeleidster voor de onderbouwafdeling. Het boeiendste van haar werkzaamheden in groep 3 noemt ze het proces van leren lezen. „Je biedt kinderen letters en woorden aan en met kerst kunnen ze lezen. Dan gaat er een wereld voor ze open en de wereld wordt ook groter.”

Ook de vieringen van Kerst en Sinterklaas - ‘we bedenken altijd weer iets spectaculairs’ - worden door haar genoemd. Met veel voldoening kijkt ze terug op haar werkzaamheden als leescoördinator en de kinderboekenweek.

Tussenjaar

Haar keuze om in het onderwijs te gaan werken is pas laat ontstaan. Na het behalen van haar atheneumdiploma wist ze dat nog niet. „In een soort tussenjaar koos ik voor een sociale opleiding. Ik heb een sociaal diaconaal jaar gedaan.” Voor haar bekende dat een jaar naar het kindertehuis Bos en Duin in Utrecht. „Daar was ook een schooltje bij en zo kwam ik in aanraking met het onderwijs. Ik zag kinderen leren lezen en schrijven en dacht dat wil ik ook gaan doen.” Ze besloot naar de Pabo te gaan.

 Lees hier verder.