Freek Fridrichs maakt bijzonder videodocument over klokkenstoelen in Staphorst

Staphorst – Afgelopen vrijdag en maandag werd het project van De Stichting Historieherstel 2017 uit Staphorst afgerond. De twee klokken in de nieuwe klokkenstoel aan de Oude Kerkhofsweg in Staphorst werden voor het eerst samen geluid.

Wie daar ook bij aanwezig was, compleet met filmcamera, was Freek Fridrichs. Maandagmorgen stond hij al om 10.00 uur klaar, maar moest hij toch even geduld hebben voordat de klokkenmaker naar de Oude Kerkhofsweg kwam. Fridrichs is druk doende een bijzonder videodocument samen te stellen die het complete project omvat.

Vele uren

„Ik had dit voorjaar al een deel van de film willen vertonen, maar dat kwam er door de coronacrisis niet van. Ik heb vele uren aan materiaal en moet deze laatste beelden allemaal nog monteren”, zegt de filmer op het moment dat het nog stil is rond de klokkenstoel. Hij vertelt vol passie over al die momenten die inmiddels digitaal op zijn computer staan. „Dat gieten van de kleine klok was wel heel bijzonder, dat ging zelfs nog bijna mis”, herinnert hij zich dat hoogtepunt.