Uit Het Leven: Creativiteit

Gerda Habes schrijft twee keer in de maand een column uit het leven van een uitvaartbegeleider. Met de verhalen uit het leven van nabestaanden waarvan een dierbare uit het leven is. Deze week gaat het niet over een familie maar over haar werk.

„Waarin onderscheid jij je in je werk, wat maakt jou anders dan andere uitvaartbegeleiders?”, vraagt een collega-ondernemer me tijdens een ferme wandeling.

Met Anke loop ik regelmatig door het prachtige Reestdal. Zij is geen uitvaartbegeleider, maar heeft wel een eigen bedrijf. Het is fijn om zo af en toe kritisch naar elkaar te kijken en elkaar te bevragen over het hoe en waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Het houdt je scherp en dergelijke gesprekken vormen gelijk een fijn klankbord.

Meerwaarde

Nu stelt ze me deze vraag. Ik denk even na. Het meest voor de hand liggend is dat ik de uitvaarten met aandacht en rust begeleid. Met zorg voor de persoonlijke wensen en ruimte voor specifieke ideeën help ik de families. Ik voeg me gemakkelijk in diverse situaties. Toch dit is niet anders dan al mijn collega-uitvaartbegeleiders doen. Iedere uitvaartbegeleider heeft ‘persoonlijk’ op zijn visitekaartje staan. Wat is dan mijn meerwaarde?

Ik denk aan de fantastisch mooie bloemstukken die zijn gecreëerd nadat de genodigden een enkele losse bloem hebben meegenomen. De hartenwensen gaan door mijn gedachten en in een flits zie ik de prachtig gekleurde stenen bij het graf liggen. De houten vlinder met de namen van alle genodigden komt voorbij en zo nog een aantal unieke creaties die een waardevolle toevoeging zijn geweest voor de families. ‘Creativiteit’, is mijn vastberaden antwoord op de vraag van Anke. Ze knikt direct instemmend.

Creativiteit

Ooit ben ik begonnen als activiteitenbegeleider. Een vak waarin je creativiteit – in de breedste zin van het woord (fantasierijk, scheppend, vindingrijk, origineel)- aan de dag moet leggen. Niet alleen handig in het creëren van tastbare dingen van diverse materialen, maar ook in staat zijn om creatief na te denken over oplossingen. In het werk als activiteitenbegeleider moet je steeds nadenken wat je een cliënt kunt aanbieden met zijn mogelijkheden. Er zijn beperkingen waar je mee moet dealen en tegelijkertijd talloze mogelijkheden om in te zetten.

Deze capaciteiten komen me als uitvaartbegeleider goed van pas. Er ontstaan unieke symbolen, rituelen en producten door goed te luisteren naar een familie en open te kijken naar mogelijkheden. Ik voel mijn eigen kracht en bedank Anke voor haar vraag. We nemen met een warm gevoel afscheid na een heerlijke wandeling.