Oudsten van Staphorst zijn samen 200 jaar: ‘We gaan drie keer per dag bij hem langs’

Staphorst Afgelopen zaterdag werd mevrouw Beertje Vos-Nijboer uit Staphorst 100 jaar oud. Ze is daarmee de oudste vrouw van de gemeente. Harm Timmerman die 1 december 101 hoopt te worden, is de oudste man.

De gemeente Staphorst bericht altijd trouw als er iemand 100 jaar wordt of ouder, maar als zeer oude mensen overlijden, gebeurt dat niet of nauwelijks. Het gevolg is dat het heengaan van mevrouw Jannetje Venema op 15 april van dit jaar niet door de media werd opgepikt. Ze was met afstand de oudste inwoner van de gemeente Staphorst. Ze zou vorige week vrijdag 106 jaar oud geworden zijn. Behalve een kleine advertentie, geplaatst door haar overburen die voor haar klaarstonden, was er geen ruchtbaarheid.

Gemis in de buurt

Mevrouw Venema trouwde in 1958 op wat latere leeftijd. Ze kreeg geen kinderen en had weinig familie. Haar straat stond voor haar klaar. Ze woonde tot op het laatst zelfstandig in Staphorst-Noord. Midden in de coronatijd overleed ze aan ouderdom. De zuster die haar bezocht, ging even weg voor een boodschapje en toen ze tien minuten later terugkwam, was mevrouw Venema overlelden. Vorige jaar op haar 105de verjaardag ging het nog goed het haar. De buurt mist mevrouw Venema. Ondanks haar hoge leeftijd maakte ze regelmatig een ommetje.

Harm Timmerman, doorgaans met pet en pijp, is een bekende persoon in de gemeenschap. Veertig jaar lang ging hij op pad om koeien en varkens bij de boeren thuis te slachten, net als zijn vader en grootvader. Hij hoopt op 1 december 101 jaar oud te worden.

Oudste inwoner

Timmerman is sinds het overlijden van de 100-jarige Klaas de Haan in januari en het overlijden van Jannetje Venema in april de oudste inwoner van Staphorst. Hij woont zelfstandig. Volgens zijn zoon Albert, een bekende houtsnijder en tevens zanger van het levenslied, gaat het redelijk goed het hem. „Mijn broer en ik hebben om de week dienst. We gaan dan drie keer per dag bij hem langs om te kijken hoe het gaat.”

In de Tweede Wereldoorlog was Timmerman dienstplichtig militair. In Zuid-Holland, in de buurt van Rotterdam, moest hij de Duitsers tegenhouden. Met een M20-mitrailleur schoot hij op de vijand. Timmerman, die grote sterke vent uit Staphorst, lag flink onder vuur en hij ratelde flink terug. In 2006 kreeg hij voor zijn daden het Mobilisatie Oorlogskruis.

De oudste ooit in Staphorst was waarschijnlijk Geertje de Weerd-Mulder. Zij overleed in oktober 2018 op 108-jarige leeftijd.