Jakob de Weerd runt een klein, gratis herdenkingsbordmuseum in Staphorst (en die is open als hij er zin in heeft)

Staphorst - Het is een piepklein museum op een van de mooiste plekjes van ons land en open als het mooi weer is en de eigenaar er zin in heeft. Jakob de Weerd (71) laat in een schuur aan de Kievitshaar 2 zijn herdenkingsborden zien. Allemaal hebben ze te maken met koningin Wilhelmina.

De Weerd verzamelt herdenkingsborden en dan alleen als ze te maken hebben met de oude koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Honderd borden van Wilhelmina

Meestal zijn de borden gemaakt door bekende keramiekmakers als Porceleyne Fles uit Delft, Mobach, Sphinx in Maastricht of plateelbakkers uit Noord- en Zuid-Holland. Echt vakwerk en vaak mooi van kleur. „Ik heb onderhand 100 borden van Wilhelmina, 85 van Juliana en 45 van Beatrix”, zegt De Weerd. „Voor borden over Willem-Alexander heb ik geen belangstelling. Het gaat mij puur om de koninginnen.”

De schuur van Jakob staat vol met grote en kleine borden, waarvan een aantal zeer fraaie. „Ik woon langs twee fietsroutes. Ik heb dagelijks mensen over de vloer”, zegt de eigenaar van dit bijzondere museumpje. 'Expositie, gratis toegankelijk', staat er op een bord dat hij aan de weg zet als hij er zin in heeft. Storm loopt het niet, maar leuk is het wel.

Lees hier verder.