Staphorst verrast zichzelf, Feyenoord en PEC Zwolle. ‘We willen iets anders voetballen dit jaar’

Staphorst - Staphorst heeft zichzelf op een positieve manier verrast. De ploeg van Paul Weerman speelde tot afgelopen zaterdag twee ‘oefenduels’ tegen Excelsior’31 en Harkemase Boys op het eigen Finanxe Toptoernooi waarin het voor de tegenstanders de bedoeling is om de thuisploeg de grootste nederlaag te bezorgen.

Excelsior’31 versloeg de blauw-gelen met 1-3 en Harkemase Boys deed er met 1-4 nog een schepje bovenop waardoor de Friezen aan de leiding gaan. Zaterdag had de nieuwbakken derde divisionist met Jong Feyenoord en Jong PEC Zwolle weer twee aansprekende tegenstanders op de rol staan. De drie ploegen troffen elkaar in een drieluik van 3x45 minuten waarin Feyenoord en PEC Zwolle de spits afbeten. In een vlak duel waren de Rotterdammers met onder andere Dylan Vente, Naoufal Bannis en Denzel Hall als bekendste spelers de iets betere ploeg.

Toch bleef het 0-0 op de schitterende grasmat van Sportpark Noorderslag omdat PEC defensief de zaakjes goed op orde had. Staphorst mocht vervolgens aantreden tegen Feyenoord en schoot uit de startblokken. Met voorop het spitsenduo Sander de Grote en Mike Reuvers werd Feyenoord overlopen. Nadat Erik Bakker al vroeg uit een vrije bal doelman Joey Koorevaar (hij ging zeker niet vrijuit) passeerde (1-0), brak het tijdperk van Sander de Grote aan. De van Emmen overgekomen spits schoot op aangeven van Reuvers in de 7e minuut al de 2-0 binnen waardoor de thuisploeg in een zetel zat. Feyenoord maakte een zeer mager indruk en speelde het duel gezapig uit in de verzengende hitte. Staphorst daarentegen, met De Grote als exponent, bleef fris spelen en liep door een zuivere hattrick van Sander de Grote uit naar een zeer verrassende, maar zeker niet onverdiende 4-0 zege.

Discipline

Trainer Paul Weerman genoot van zijn ploeg en was met name tevreden over de defensieve discipline. „We willen iets anders voetballen dit jaar, met iets meer defensieve zekerheid want we zullen ook regelmatig de mindere ploeg zijn. Daarom hebben we ook bewust gekozen voor een voorbereiding met zware tegenstanders. Vandaag kwam dat er meer dan prima uit en zie je dat we het gevoel voor ruimte weer terug beginnen te vinden.” Weerman zag Reuvers en De Grote excelleren en was lovend over De Grote. „We wisten natuurlijk wel dat Sander kon voetballen en in deze omgeving pikken goede voetballers snel aan. Zijn doelgerichtheid was zichtbaar bij de drie verschillende goals die hij maakte (intikker na combinatie, geplaatst afstandschot en kopbal) en daar gaan we veel plezier aan beleven.”

In het tweede duel liet Weerman een aantal andere spelers opdraven, maar ook tegen PEC Zwolle was het niveau zeer acceptabel. Stan Haanstra zette Staphorst in de 7e minuut op voorsprong met een schot in de korte hoek waarna de thuisploeg lange tijd niet in de problemen kwam. Slecht één grote kans kregen de Zwollenaren, maar Leito schoot de bal te gehaast over. In de slotfase was het Staphorst dat de zege nog extra cachet gaf door een treffer van Martijn Brakke.

‘Verschillende smaken’

Op aangeven van Haanstra tikte hij de 2-0 eindstand binnen waarna onder luid applaus van de 250 toeschouwers de spelers de verkoelende douche op konden zoeken. Weerman zag dat ook het ‘tweede garnituur’ zich prima staande hield en beseft dat er wat te kiezen valt. „We hebben aardig wat verschillende smaken en kunnen daardoor ook op verschillende manier spelen. We zullen iedereen daarin nodig zijn en dan is het mooi om te zien dat het niveau van jongens die er dicht tegen aanzitten omhoog gaat. We hebben nog een aantal weken, maar ik ben tevreden over het verloop van de voorbereiding tot nu toe. Deze uitslagen tegen de grootste talenten van Nederland zijn dan prettig, maar ook weer niet doorslaggevend. Ik ben echter geen trainer die zegt dat uitslagen in de voorbereiding er niet toe doen. Dat doen ze wel degelijk en winnen is nog altijd prettiger dan verliezen.”