Minister Carola Schouten neemt plaats aan de keukentafel in Staphorst

Staphorst - Minister Carola Schouten van Landbouw was maandag op bezoek bij Rouveen Kaasspecialiteiten en ook ging ze naar het melkveebedrijf van de familie Spiker in het buitengebied van Staphorst.

Boer Hendrik Spiker lichtte toe waarom volgens hem de nieuwe voermaatregelen die het ministerie wil doorvoeren, slecht uit gaan pakken. Vanaf 1 september mag krachtvoer voor koeien minder eiwit bevatten. De verminderde hoeveelheid eiwit zorgt voor minder uitstoot van ammoniak (waarin stikstof zit) en die zogenoemde stikstofruimte kan worden gebruikt voor de bouw van huizen en de aanleg van wegen. Boeren voelen zich wederom gepakt, vandaar ook de protesten van de afgelopen maanden.

Goed gesprek

Volgens Spiker werkt de maatregel averechts, is dit slecht voor zijn 300 koeien en zijn bedrijfsvoering. „Ik heb samen met mijn vrouw Klaasje en onze adviseur zaken aangeroerd die de minister klaarblijkelijk nog niet wist”, zegt Hendrik die terugkijkt op een goed gesprek.

Minister Schouten zat aan de keukentafel. Daar waren ook de zes kinderen van de Spikers bij. Het boerengezin had de minister een paar maanden geleden een brief gestuurd waarin het uitlegde waarom de maatregelen niet goed zijn voor de branche. Om die reden kwam Carola Schouten op bezoek.

Onder de indruk

Voordat dit bezoek plaatsvond, bezocht Carola Schouten Rouveen Kaasspecialiteiten. Daar liet ze zich rondleiden door onder andere directeur Klaas Hokse. De grootste werkgever van Rouveen en meest unieke kaasmaker ter wereld wil zich nog verder specialiseren en investeert 20 miljoen euro. Schouten toonde zich onder de indruk van het duurzame karakter van het bedrijf.

Achter de historische gevel aan de Oude Rijksweg schuilt de modernste robot gestuurde kaasmaker ter wereld, waar 260 boeren in coöperatief verband achter staan. De komende anderhalf jaar investeert het bedrijf 20 miljoen euro in een verdere specialisatie en in het ontlasten van het dorp Rouveen als het gaat om de verkeersdruk. Een deel van het geld is al uitgegeven. Zo kwam er een nieuw kantoor en realiseerde het bedrijf een achteruitgang. Een wezenlijke investering is zeker ook de bouw van een nieuw pekelbad. Het bedrijf maakt nu al meer dan 400 soorten speciaalkaas voor klanten overal ter wereld.