Ondernemers blazen De Veluwe Beton nieuw leven in

Staphorst - ‘Overijssel Beton uut Staphorst’ is de nieuwe naam voor De Veluwe Beton, een Staphorster bedrijf dat furore maakte met gekleurd beton. In 2018 ging het bedrijf failliet en nu is er een nieuwe start.

Johan van Reel van de Van Reel Groep - onder andere bekend van Groen Recycling, Spoorwind en de overname van Talen Recycling en Gerwin Jacobs van de Jacobs Groep Dienstverlening - Jacobs Dakspecialist en Jacobs Multidiensten uit Balkbrug, namen De Veluwe Beton over en blazen het bekende bedrijf nieuw leven in. Een aantal oud-medewerkers gaf al aan terug te willen keren.

Gekleurd beton

Bij De Veluwe Beton aan de Industrieweg werkten tijdens de hoogtijdagen een man of veertig. Hier staat een van de weinige betoncentrales die gekleurd beton kan leveren. Door de crisis en andere factoren ging het bedrijf in 2018 failliet, waarna Van Reel en Jacobs zich meldden bij de curator voor overname. Een productiebedrijf werkte tot begin dit jaar door, waarna alles stil lag.

Dat is nu anders. Overijssel Beton uut Staphorst is de nieuwe naam voor een nieuw bedrijf, met op den duur zelfs een betonvrachtwagen op de weg met stipwerk erop. „Staphorst staat voor geen fratsen en pure kwaliteit en dat willen wij uitdragen.”

Betonwereld

Betonspecialisten Gerrit Klopman, René van Groesen en Elbert Plomp werden door Johan van Reel en Gerwin Jacobs aangetrokken om de boel weer aan het draaien te krijgen. Het drietal is zeer bekend in de betonwereld, een kleine wereld. Voor zowel Van Reel als Jacobs is het Staphorster betonbedrijf een mooie aanvulling op alles wat ze al doen.

De drie heren zijn zogeheten betonspecialisten die voor grote bedrijven in het hele land beton maakten. „Je kunt het zo gek niet verzinnen of wij hebben het gemaakt.” De heren maken in grote mengers op grote hoogte Komo-gecertificeerd beton voor alle afnemers; het gaat van 1 tot 1000 kuub, met een speciale doseerinstallatie voor de gekleurde variant. „Beton uit Staphorst is een superproduct. Even bellen en we draaien voor je. Korte lijnen en een topproduct, dat is wat wij leveren. Geen beton op zondag. Dit is Staphorst.”

Een van die afnemers en tevens grootste klant is Cem5 Prefab. Een bedrijf dat vanuit Franeker naar Staphorst kwam om hier te werken. Ze werken in de hal van voorheen De Veluwe Beton. Ze maken prefab elementen voor de bouw, waaronder specialistische producten als trappen, balkons, gevelelementen en nog veel meer.