Inwoners regio IJsselland kunnen CoronaMelder app testen

Regio - Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. De landelijke invoering van de coronavirus-app staat gepland op 1 september, inwoners van de regio IJsseland kunnen de app al testen vanaf 17 augustus.

De app is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen en het bron- en contactonderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf 17 augustus wordt de app in de praktijk getest in een aantal GGD-regio’s, waaronder regio IJsselland. Hierbij wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of je de app wilt gebruiken, bepaal je zelf. Ook GGD-regio Twente neemt deel. Dit betekent dat alle inwoners van Overijssel kunnen deelnemen aan de test.

Inzicht krijgen

Rianne van den Berg, Directeur Publieke Gezondheid GGD IJsselland: „Wij werken graag mee aan mogelijkheden waarmee we snel inzicht krijgen in de verspreiding van het virus. Daar hoort deze app bij. Om de effectiviteit van CoronaMelder in de praktijk te testen, is het belangrijk dat meerdere GGD’en hieraan meewerken en wij sluiten daar graag bij aan. Ik vraag iedereen erover na te denken de app te downloaden en mee te werken aan deze praktijktest.”

Basisregels

Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Ook in Overijssel. „Daarom is het belangrijk alert te blijven en je te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak je handen. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen”, laat het GGD weten.

De CoronaMelder helpt hierbij. „Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie je in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan. Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt”, aldus het GGD.