Harink, Frankema en Veenstra leggen beslag op NK-titels

Rouveen/Rogat/Meppel - Op het circuit van Zandvoort heeft oud-Rouvener Jordy Harink dit weekend, voor de tweede keer in zijn carrière, de NK-marathontitel bij het inline-skaten op zijn naam geschreven.

Op het laatste rechte stuk schudde de tegenwoordig in Zaltbommel woonachtige Harink z’n medevluchter Ruben Ligtenberg (nog junior) van zich af en passeerde vervolgens solo de meet. De sprint om het brons werd gewonnen door Jorrit Bergsma.

De leden van Royal A-ware-ploeg waren voorafgaand aan dit NK al de grote favoriet, met naast Harink ook drievoudig kampioen Crispijn Ariëns in de gelederen. ‘De eerste titel was denk ik nog specialer, dat is zó'n ervaring, maar ik ben niet minder blij dan toen. Dit is ook een heel mooie’, aldus Jordy Harink na afloop.

Michiel Frankema

Ook Michiel Frankema uit Rogat, lid van IJs- en Skeelerclub Nijeveen, legde zaterdag in Zandvoort beslag op een NK-titel, maar dan bij de masters 40+. Hij werd voor het eerst nationaal kampioen door in de sprint nipt Hans van de Wetering uit Noordeinde te kloppen. Derde werd Wouter Jan Kleinlugtenbeld uit Haarlem, op ruim een minuut achterstand.

Halverwege de koers zette Frankema een versnelling in op een van de klimmetjes op het circuit en zo kon hij een ontsnapping forceren, samen met Van de Wetering. Michiel Frankema: ‘Ik weet dat Hans goed kan doorrijden en we hadden een gat, dus hebben we afgesproken om ervoor te gaan. Achter ons viel het stil en zo lukte het om samen vooruit te blijven. Het was een mooie samenwerking, we zijn niet stilgevallen.’

De inwoner van Rogat wist toen dat hij in elk geval zeker was van het zilver ('Een medaille was vooraf het doel'), maar voor de titel kwam het aan op de eindsprint. ‘Op het laatste stuk kon ik Hans nog nét voorbij, ik ben erg blij’, aldus Frankema.

Lotte Veenstra

Last but not least Lotte Veenstra uit Meppel, eveneens lid van IJs- en Skeelerclub Nijeveen. Als junior nam zij deel aan de dameswedstrijd op het circuit van Zandvoort en ze finishte 'overall' als veertiende. Doordat ze daarmee de beste junior bleek te zijn, pakte de Meppelse de nationale titel in deze leeftijdsklasse.