Staphorst één van de duurzaamste gemeenten van Nederland

Staphorst De gemeente Staphorst is een van de duurzaamste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten die onlangs is gepubliceerd door energiebedrijf Vattenfall. In deze index staat Staphorst op de vijfde plaats.

Wethouder Mussche van de gemeente Staphorst is blij, maar niet verbaasd over deze positie in de top tien: ,,Er verschijnen regelmatig van dit soort onderzoeken. Daar zitten soms opvallende verschillen tussen, maar ze hebben één constante: de gemeente Staphorst zit altijd in de top van de duurzaamste gemeenten van Nederland. Daar doen we dan ook erg ons best voor. We zijn nu druk bezig met het verder verduurzamen van ons dorp in het kader van de Regionale EnergieStrategie (RES). We ontwikkelen plannen om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen, windmolens en bijvoorbeeld groen gas. We stimuleren onze inwoners om daar ook mee bezig te zijn. Binnenkort valt bij iedereen bijvoorbeeld een prachtige Energiekrant in de bus, vol met informatie, tips en voorbeeldverhalen van inwoners die al succesvol verduurzaamd hebben.”

Negen in het Noorden

Voor de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten zijn gegevens gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat. De eerste negen gemeenten van de index liggen allemaal in Noord-Nederland. De gemeenten die hoog op de lijst staan, scoren relatief het beste als het gaat om het aantal zonnepanelen, aanvragen voor duurzame subsidies en de mate van verstening. Verstening van tuinen zorgt ervoor dat warmte in de zomer wordt vastgehouden en er minder ruimte is voor vogels en insecten.

1. Loppersum, Groningen (5,9)

2. Ameland, Friesland (4,4)

3. Westerveld, Drenthe (4,1)

4. Het Hogeland, Groningen (3,9)

5. Staphorst, Overijssel (3,5)

6. Opsterland, Friesland (3,5)

7. De Wolden. Drenthe (3,5)

8. Dalfsen, Overijssel (3,4)

9. Midden-Drenthe, Drenthe (3,3)

10. Veere, Zeeland (3,3)

Op deze pagina is een compleet overzicht te vinden van alle onderzoeksresultaten en kan - per onderzoeksgebied - de eigen gemeente vergeleken worden met de rest van Nederland.