Crediet en Haasjes zegevieren in Nijeveen

​Nijeveen - Op de baan van ijs- en skeelerclub Nijeveen is woensdagavond de laatste van vier wedstrijden om de FreeWheel Inline Cup verreden. In de vijf klassen die op het programma stonden, gingen ruim zestig deelnemers van start. Winnaar bij de categorie dames 1 was Gerline Crediet uit Nieuwleusen en bij de heren 1 kwam Staphorster Ronald Haasjes als eerste over de meet.

De FreeWheel Inline Cup is een regionale inline-skatecompetitie met wedstrijden in Oost Nederland. Deze competitie bestaat gewoonlijk uit een serie van tien tot twaalf wedstrijden, maar door de coronaperikelen bleef de organisatie dit jaar op vier steken.

Op de baan

Normaal gesproken wordt in Nijeveen op een wegparcours gereden. Ditmaal gebeurde dat op de baan, die een lengte van 270 meter heeft. De marathon die nu verreden werd, bestond uit 60 tot 85 rondjes, variërend in afstand van vijftien tot ruim twintig kilometer. Volgens bestuurslid Adrie Masteling was er bewust voor gekozen om vooraf geen reclame voor deze wedstrijd te maken: „Dat leek ons in het kader van de coronamaatregelen het beste. Je ziet nu wat begeleiders en ouders en dat is prima zo.”

Voorafgaand aan de wedstrijden zette het bestuur van de organiserende vereniging twee leden in het zonnetje, te weten Lotte Veenstra uit Meppel en Michiel Frankema uit Rogat. Beiden behaalden afgelopen weekend in hun categorie de Nederlandse titel.

In Nijeveen leek Lotte Veenstra woensdagavond het NK nog wat in de benen te hebben. Bij de dames 1 eindigde de Meppelse namelijk als derde, achter winnares Gerline Crediet (die solo over de finish kwam) en de nummer twee Lisan van der Linde uit Wanneperveen. De winnares had bijna tien seconden voorsprong op beide andere rijdsters.

Bij de heren 1 was Ronald Haasjes de grote man. De winnende tijd van de Staphorster was 35.21.424. Ruben Ligtenberg uit Rijssen werd op bijna vier seconden afstand tweede (35.25.290) en Ruurd Dijkstra uit Nijeholtwolde legde met 35.25.350 beslag op plaats drie.

Heren 2

Joël Haasjes, eveneens uit Staphorst, legde bij de heren 2 beslag op de eerste plaats. Zijn dorpsgenoot Martijn Tuin finishte als nummer 2 en Jarno Haitjema uit Akkrum werd als derde geklokt. Bij de dames passeerde Sanne Oosterwijk uit Lelystad als eerste de finish. Hier was de tweede plaats voor Mayke Vriesinga uit De Westereen en de derde plaats voor Sterre Veerman uit Havelte. Bij de masters ging de overwinning naar Geert Kruims uit Een, vóór Hans van de Wetering (Noordeinde) en Harry Kamstra (Hattem). Nederlands kampioen Michiel Frankema uit Rogat viel met zijn vierde plaats net buiten de prijzen.