Terecht Gesteld: Onbemind

Maar liefst 98 procent van alle diersoorten op aarde heeft een probleem. Het imago van deze diersoorten is zo beroerd, dat veel mensen een hekel aan ze hebben en dat we als juristen eigenlijk ook niet zo goed weten wat we ermee aan moeten.

Ik heb het dan over ongewervelden: spinnen, insecten, kwallen, krabben, wormen, weekdieren. Kortom, alle dieren zonder ruggengraat.

Angstig

Veel mensen gruwen van deze dieren. Het zit in ons om snel angstig te leren zijn voor dingen die totaal niet op ons lijken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we veel alerter zijn op wezens met óf te veel poten (zoals insecten) óf juist te weinig, zoals slangen.

Ondanks dat sommige insecten flink vervelend kunnen zijn, zoals stekende wespen, zijn ze vooral ook heel nuttig. Zo zijn insecten nodig voor de bestuiving van onze gewassen. Maar belangrijker nog, insecten vervullen een grote rol in de recycling van voedingsstoffen die anders in dode bomen, dode beesten of in mest blijven hangen. Voedingsstoffen die nodig zijn voor nieuwe zaadjes, nieuwe bomen en nieuw leven. Zonder insecten zou de aarde verstikken onder een dikke laag dood materiaal en menselijk afval.

Juridisch vinden we dieren eigenlijk maar lastig. Een dier kun je kopen en verkopen, net als een stoel. Toch is een dier niet helemaal gelijk aan spullen. In de wet staat dat we bijvoorbeeld goed voor dieren moeten zorgen. Maar de vraag is of ongewervelden daar ook onder vallen. Ongewervelden zijn van veel rechten uitgesloten.

Geen pijn

Van insecten en andere ongewervelden wordt vaak gedacht dat ze geen pijn voelen. Wetenschappelijk gezien ligt het nog niet zo duidelijk. Kreeften lijken bijvoorbeeld wel degelijk pijn te voelen wanneer ze levend worden gekookt.

Deze onduidelijkheid is mogelijk vervelend voor de insecten, maar ook voor ondernemers die iets met insecten van plan zijn. Denk aan insectenteelt. Insecten krijgen een steeds belangrijkere rol in diervoer. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het dieet van onder andere pluimvee en varkens. Eiwitten uit insecten zijn bovendien goed verteerbaar voor dieren. Het kweken van insecten wordt steeds professioneler en komt steeds meer voor. Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers die insecten kweken, zijn de regels. En vooral de onduidelijkheid daarover. Zoals gezegd staat in de wet dat we goed voor dieren moeten zorgen. Maar hoe zorg je goed voor insecten? Wie het weet, mag het zeggen.

mr. Nico Bouwman is zelfstandig advocaat in Staphorst en schrijft iedere vier weken een column over zijn vakgebied. NICO Advocatuur houdt kantoor aan de Gemeenteweg 72. Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.