Aanleg glasvezelnetwerk kernen Kop van Overijssel gestart; eerste schop in de grond in IJhorst

IJhorst - De aanleg van het glasvezelnetwerk in de dorpen Rouveen, IJhorst, Grafhorst, 's Heerenbroek, Wilsum en Nijeveen is definitief van start gegaan. Aannemer Bam Infra Telecom zette gisteren de eerste schop in de grond vlakbij het eerste verdeelpunt in IJhorst.

„De teller staat nu op bijna 1.000 adressen die worden aangesloten op het glasvezelnetwerk”, vertelt Bert Meijerink, directeur joint venture RENDO buitenaf bv. „Met de start van de aanleg vervolgen we de verdere uitbouw van het glasvezelnetwerk in de kop van Overijssel. Juist in deze tijd blijkt maar weer hoe belangrijk het voor wonen en werken is om over goede internetverbindingen te kunnen beschikken. Na afronding van de campagne begin dit jaar is het aantal abonnementen nog flink gestegen”, aldus Bert.

Op dit moment loopt ook nog een vraagbundeling in Zwartewaterland en IJsselmuiden. De hoop is dat ook die kernen voorzien worden van glasvezel.

Wethouder Staphorst blij dat aanleg begint

Wethouder Mulder van gemeente Staphorst onderstreept het belang van een snelle internetverbinding voor de leefbaarheid in zijn gemeente. „Om het wonen in een kern als IJhorst aantrekkelijk te houden is een goede internetverbinding van belang. Ook voor de school en ondernemers. De actieve dorpsraad IJhorst heeft zich hier ook voor ingezet. Met hen zijn we blij dat de schop nu de grond ingaat.”

Ook Eddy Veenstra (directeur RENDO) is blij met de eerste schop in de grond. „Investeren in glasvezelnetwerken gaat onverminderd door, thuis werken en leren is ook in de toekomst waarschijnlijk niet meer weg te denken. Belangrijk is dan ook dat we in onze regio de vaart erin houden met de realisatie van snel internet.”

Aanleg omliggende gebieden

Aannemer Van Gelder Telecom is bezig met het afronden van de werkzaamheden in het buitengebied van de Kop van Overijssel. Eind dit jaar kan het merendeel van de bijna 7.000 klanten daar gebruikmaken van de internetverbinding. Daarnaast is Van Gelder volop bezig met de aanleg in de kernen en bedrijventerreinen van Steenwijkerland. In totaal worden er in de kernen van Steenwijkerland 9.500 adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk. De verwachting is dat de graafwerkzaamheden hier in het voorjaar van 2021 afgerond zijn.

In IJsselmuiden, Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis kunnen inwoners komende week nog intekenen op een glasvezelabonnement. Als 35 procent van de inwoners, per kern, ‘ja’ zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk en vóór 21 september een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders wordt ook bij hen glasvezel aangelegd. Inwoners van deze kernen kunnen zich aanmelden via de website www.gavoorglasvezel.nl.

Meer informatie

Inwoners die meer informatie willen over de aanleg van het netwerk of zich tijdens de aanleg van glasvezel in hun omgeving nog willen aanmelden kunnen terecht op www.glasvezelbuitenaf.nl.