Verzorgingshuizen in Staphorst en Nieuwleusen beginnen eigen coronateststraat. Zorgmedewerkers kunnen zich snel laten testen

Staphorst - Zorgspectrum Het Zand, met verzorgingshuizen in Staphorst en Nieuwleusen, is gestart met een eigen coronateststraat, zodat zorgmedewerkers zich direct kunnen laten testen bij klachten én snel weten of ze weer aan het werk kunnen.

Inmiddels nemen Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Rosengaerde ook deel aan dit initiatief en binnenkort sluiten ook Driezorg en ZGR (voorheen Zorggroep Raalte) aan. Door deze regionale samenwerking tussen de zorgorganisaties, de GGD en Isala kunnen in totaal 3500 zorgmedewerkers zich snel door eigen verpleegkundigen laten testen.

Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland, is positief over de samenwerking: „Zorgmedewerkers zijn van groot belang voor de continuïteit van de zorg en vervullen een belangrijke rol in de bestrijding en het onder controle houden van corona. Daarom is het belangrijk dat zij snel getest kunnen worden en snel de uitslag krijgen. Wij hechten grote waarde aan een fijnmazig en snel testnetwerk in regio IJsselland. Daar past deze teststraat goed in, net als de voorrangstesten voor zorg- en onderwijspersoneel die landelijk zijn aangekondigd en waarmee we binnen GGD IJsselland binnenkort van start gaan.”

Ervaringen

Medewerkers van zorgorganisatie Het Zand maken al meer dan twee weken gebruik van deze service. „Wij merken dat het zorgpersoneel blij is met de eigen teststraat”, zegt Ineke Hekman, kartrekker van dit initiatief. „Vooral omdat ze dan snel en met een gerust hart aan het werk kunnen als de uitslag negatief is. Bovendien legt het minder druk op het rond krijgen van de bezetting van een afdeling. Onze cliënten vinden het natuurlijk prettig om de ‘vaste vertrouwde gezichten’ te zien!”