Terecht gesteld: Te bont

Als je het ergens niet mee eens bent, kun je altijd naar de rechter stappen in Nederland. Dat is een groot goed in onze rechtstaat. Stel je voor je vindt dat je buurman je onheus behandelt. Dat de overheid je onrecht aandoet. Of dat iemand je nog moet betalen.

Dan kun je dat voorleggen aan de rechter. Ook als het gaat om een idiote claim. De rechter is verplicht in jouw uitspraak te doen. In de wet staat zelfs dat de rechter in sommige gevallen kan worden vervolgd voor rechtsweigering als de rechter geen uitspraak wil doen.

In de rechtspraak kom ik zo nu en dan zaken tegen die echt helemaal nergens over gaan. Zo las ik over een procedure door een zorgverzekeraar waarin de verzekerde 8,45 euro te weinig had betaald. Wanneer iemand bij mij komt met een kansloze zaak of een zaak die echt nergens over gaat, zal ik hem of haar daarop wijzen en kan ik ervoor kiezen niet op te treden als advocaat in die zaak.

In sommige procedures kun je zonder advocaat procederen. En dan gebeurt het wel eens dat mensen het te bont maken. De kantonrechter oordeelde op 1 september dat een oud-werknemer van Shell echt te ver ging. De man was in 2006 in dienst getreden bij Shell als manager. Na een paar keer te zijn overgeplaatst, werd hij overtollig verklaard. De man tekende uiteindelijk in 2011 voor zijn ontslag in ruil voor een vergoeding van ruim 200.000 euro.

In 2015 bedacht de oud-werknemer zich en vond hij dat hij onterecht ontslagen was. Hij stapte keer op keer naar de rechter. Toen hij voor de vierde keer zijn ontslag voorlegde aan de rechter, was Shell het zat. Shell schakelt nogal dure advocaten in van de Zuidas in Amsterdam en zag de kosten steeds verder oplopen. Shell vorderde daarom dat de rechter de oud-werknemer zou verbieden opnieuw over zijn ontslag te gaan procederen.

De rechter oordeelde dat de kans op succes voor de oud-werknemer bijna nihil was. Bovendien had hij eerder beloofd niet opnieuw te gaan procederen tegen Shell over zijn ontslag. De man werd daarom verboden nogmaals te gaan procederen over zijn ontslag. Zou hij dat toch doen, dan moet hij per keer een dwangsom van 2.500 euro aan Shell betalen.

Zo bont maken we het niet vaak mee.

Mr. Nico Bouwman is zelfstandig advocaat in Staphorst en schrijft iedere vier weken een column over zijn vakgebied. NICO Advocatuur houdt kantoor aan de Gemeenteweg 72. Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.