Coronacijfers Staphorst kleuren diep rood

Staphorst - Het gaat niet goed met de coronacijfers in de gemeente Staphorst. De stijging die voor de rekensom en de eenduidigheid per 100.000 inwoners wordt berekend in ons land stond gisteren in Staphorst op 81,7. Dat behoort tot de meeste besmettingen in Nederland.

Het landelijke cijfer stond gisteren op 42,5. Het gemiddelde in IJsselland is 25,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is zorgelijk, maar nog niet ernstig. Huisartsen in Staphorst zijn bezorgd. Eind vorige week begonnen de cijfers te stijgen. Staphorst heeft Den Haag en Rotterdam al ingehaald als het gaat om de relatieve besmettingscijfers.

Kerkdiensten

Op sociale media wijzen de vingers meteen naar de kerkdiensten waar zoveel om te doen was, maar dan zou bijvoorbeeld ook Urk qua besmettingen in de lift moeten zitten. Daar kwamen ook relatief veel mensen op de diensten af. Het tegendeel is het geval. Urk zit met 4,8 extreem laag, net als Tholen die met 3,9 nog later zit. Bunschoten, ook een religieuze gemeenschap, zit op 27,4. Zwartewaterland scoort 30.

Kerken zijn vrijgesteld van de strenge maatregelen, mits de anderhalve meter in acht kan worden genomen, maar het dringende advies is om niet meer dan dertig mensen toe te laten per dienst. De huisarts in Rouveen zou liever zien dat de diensten helemaal niet gehouden worden.

Nog erger

In Amsterdam was het cijfer gisteren 84,4, ook zeer hoog, in Rotterdam 65,4 en in Den Haag 64,5. Zwolle zat gisteren op 18,6, Zwartewaterland op 30. Westerveld zit op slechts 5. Het kan nog erger. Tubbergen zat gisteren op 141 per 100.000.