Project Stien is vertraagd, maar niet vergeten

Staphorst - Door corona is Project Stien vertraagd, maar zeker niet vergeten. De vier juryleden hebben de ruim zes werken van evenzoveel deelnemers teruggebracht naar een shortlist van tien kunstwerken.

Hier zit de winnaar tussen. Project Stien begon eind vorig jaar. Chefkok Hermann Jakobs en horecaonderneemster Erika Keizer van restaurant Stien kwamen op het idee om mensen schilderijen of tekeningen te laten maken, geïnspireerd op het werk van Stien Eelsingh. Dit alles vanwege het 10-jarige bestaan van het bedrijf.

Stien Eelsingh

Restaurant Stien is vernoemd naar Stien Eelsingh, de schilderes die vanaf 1942 tot aan haar dood in 1964 aan de Oude Rijksweg woonde. De boerderij waar ze woonde en werkte, is nu restaurant Stien. Waar Stien Eelsingh ooit schilderde, zitten nu, althans buiten coronatijd, de gasten te eten. Project Stien is een groot succes. Niet overschilderen of een kopie, maar zelf een schilderij, aquarel of tekening maken met Stien Eelsingh in het achterhoofd. Pak haar stijl, pak haar ideeën en ga hiermee aan de slag, dat was het idee. Zestig amateurs deden mee.

Shortlist

De werken hangen momenteel bij Stien en in Museum Staphorst. De jury, bestaande uit Stien-kenners en kunstenaars uit de regio maakte een shortlist van tien werken. De groep wordt binnenkort uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Het is alleen de vraag wanneer. Corona gooit roet in het eten, maar dat wil niet zeggen dat deze tien finalisten hun terechte lof niet krijgen. De werken van Stien zijn tijdloos en het Project Stien boet volgens de jury door de vertraging niet in aan schoonheid. Integendeel zelfs.