Staphorst is familiebedrijvenkampioen

Staphorst - De gemeente Staphorst kent relatief gezien de meeste familiebedrijven van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle bedrijven in Staphorst is 36,7 procent een familiebedrijf. Dat is een Nederlands record. Staphorst is familiebedrijvenkampioen.

In Staphorst zijn uiteraard veel boerenbedrijven, maar hier zijn ook bedrijven die jaren geleden klein startten en die reuzen werden, terwijl het nog altijd familiebedrijven zijn.

Kleine gemeenten

De gemeente zit in een cluster van gemeenten die ook heel hoog scoren. In Zwartewaterland bijvoorbeeld is 32,6 procent van de bedrijven een familiebedrijf, in Hardenberg 28,1 procent, in Ommen 29,2 en in Dalfsen 27,4 procent. De gemeente Meppel (21,4 procent) en gemeente Steenwijkerland (22,5 procent) scoren iets lager. Volgens het CBS tellen kleine gemeenten over het algemeen meer familiebedrijven dan grote steden. Vandaar dat dunbevolkte gemeenten als Staphorst, Ameland en Tubbergen de lijst aanvoeren. Van de bedrijven in Zwolle is bijvoorbeeld slechts 16,7 procent een familiebedrijf.

Lees hier verder.