Crossbaan 't Wiede Gat krijgt vorm: ‘Einde komt in zicht’

Staphorst - Iedere zaterdag wordt er hard gewerkt bij t’ Wiede Gat in Staphorst. Tal van vrijwilligers van AMBC Staphorst zetten zich hier samen in om de crossbaan klaar te krijgen. „Het gaat de goede kant op. Zoals het nu lijkt moet het lukken om in februari klaar te zijn”, vertelt Bé Veen, voorzitter van de motorsportvereniging .

„Het gaat voortvarend, we hebben iedere zaterdag een mooie groep vrijwilligers bij elkaar. We werken in ploegen omdat we op anderhalve meter van elkaar moeten blijven, maar gelukkig werken we met grote machines. Iedereen heeft dus zijn eigen zitje en we zitten met maximaal vier man in de kantine”, vertelt Veen. Die aangeeft dat er nog werk zat is, maar ook dat er stappen zijn gezet. „Volgende week gaan we straten, dus zo langzamerhand wordt de voortgang ook zichtbaar. Het einde komt in zicht.”

Geluidswallen

De problemen die er waren met een tekort aan zand lijken verleden tijd. De geluidswallen worden afgerond, tientallen meters zijn al op de gewenste hoogte en het cement is gestort. „Sommigen vergelijken het al met een voetbalstadion”, lacht Veen. „We zijn er ook bijna met het zand, er is nog wel een klein tekort maar daar komen we wel uit. De enige problemen die we nu hebben zijn met de bezaaiing van de geluidswallen. De zaden rollen weer naar beneden omdat het zo’n schuine wand is. Maar ook hier hebben we al weer creatieve oplossingen voor bedacht.”

Met de schop in de grond

Ook Klaas Jan Slager ziet dat het hard gaat met de werkzaamheden. „Ik ben meestal wel aanwezig op de zaterdag. Het gaat voorspoedig, we mogen zeker niet klagen.” Hij heeft op veel zaterdagen een mooie groep trouwe vrijwilligers aan het werk gezien. „We zijn momenteel vooral met grote machines bezig, dus het heeft niet veel zin om met de schop in de grond te staan en naar de werkzaamheden te kijken. Maar in het vervolg zijn we wel weer handjes nodig. Gelukkig is er goed gereageerd op de oproep op onze website, dat is mooi om te zien.”

Vergunning

De motorsportvereniging zat sinds eind 2014 op slot omdat ze zich qua geluid niet kon houden aan de vergunning. Buren kwamen in verzet, maar de Raad van State besliste dat de AMBC terecht de vergunning had gekregen, waarna de club hard aan de slag ging.

Ook aanstaande zaterdag wordt er weer gewerkt aan de crossbaan. Veen: „Om 08.00 uur staat de koffie klaar en er wordt gezorgd voor een natje en een droogje. Je komt wat dat betreft niks tekort, daar zorgt de kantine commissie wel voor.”