Jorden was op zoek naar de ideale paddenstoel

Staphorst - Verwacht had hij het niet, maar blij was hij zeker. Jorden Vos (9) uit Staphorst is een van de winnaars van de fotowedstrijd voor de jeugd die Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. had georganiseerd. De enthousiaste jonge fotograaf kreeg zijn foto van de paddenstoel afgedrukt op aluminium. „De foto hangt in de kamer!’

De winnende foto is gemaakt in het Staphorster bos, tijdens het lopen van de rode wandelroute. Het gezin Vos komt hier wel vaker. Lekker wandelen met de hond. Foto’s maken, dat vindt Jorden ook leuk. „Op vakantie maak ik best vaak foto’s.”

Net als opa

Vanaf het moment dat hij lid kon worden van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. is hij al lid. „Mijn opa hoort er ook bij. Het is heel leuk. We doen allerlei verschillende dingen. Laatst hebben we insectenfoto’s gemaakt. En we gaan ook wel eens dagjes uit.” Toen de vereniging de fotowedstrijd had uitgeschreven voor de jeugd, aarzelde Jorden dan ook geen moment, om gewapend met fototoestel op pad te gaan. Naar het bos in Staphorst. De opdracht was om of een spin of een paddenstoel te vereeuwigen met de camera. Daar wilde Jorden creatief een eigen draai aan geven: een foto van een spin op een paddenstoel. Dat lukte niet, maar: het lukte wel om paddenstoelen mooi te fotograferen.

Trots

Zijn moeder is maar wat trots: „Jorden was zo druk op zoek naar paddenstoelen. En hij geniet er zo van. Hij was foto’s aan het maken en zei: ‘het zijn net bloemen.’ Hij krijgt steeds meer oog voor details. Zo leuk. Dat is mooi om te zien.”

Naast Jorden viel ook plaatsgenoot Jarne Kwakkel in de prijs, evenals Brigitte Groen uit Nieuwleusen en Kiki Neve en Amarens Pirir Avila uit Meppel.