Carbidschieten mag tijdens de jaarwisseling: ‘Ze weten precies hoe het moet’

Staphorst - Het schieten met carbid rond de jaarwisseling blijft toegestaan in de gemeente Staphorst. Het is een traditie en daar wil de gemeente niet aan tornen.

Burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Staphorst gaat ervan uit dat iedereen net als andere jaren zijn en haar gezonde verstand gebruikt als het gaat om de veiligheid. Daar komen de coronaregels nu bij, dus niet met veel mensen bij elkaar gaat klonteren, want dat is niet toegestaan. „Carbidschieten is een mooie traditie in het oosten van het land. Deze mensen doen het al jaren en ze weten precies hoe het moet. Het kan, met inachtneming van de RIVM-regels en uiteraard alleen in het open veld, gewoon doorgaan en daar ben ik blij mee”, aldus Kok.

Tentfeest gaat niet door

Hij is niet bang voor carbid-toerisme, want in de meeste gemeenten in die regio IJsselland mag geschoten worden. Wel is het zo dat vuurwerk is verboden, zoals de rijksoverheid bepaalde. Ook is het zo dat dit jaar het tentfeest op De Tippe niet doorgaat, waar normaal zo'n duizend jongeren op afkomen. Het feest is ooit in het leven geroepen om de jeugd van de straat te houden. De Stichting Oud en Nieuw krijgt geen vergunning voor het feest en dat is ook logisch in deze tijd. Kok gaat ervanuit dat alles rustig blijft. „Dit jaar moeten we het noodgedwongen in kleine kring vieren. Ik ga ervan uit dat iedereen dat ook doet.”