Huige Mode is al 40 jaar de broekenspecialist uit Balkbrug

Balkbrug - Huige Mode in Balkbrug bestaat dit jaar 40 jaar. De klanten komen uit de wijde regio en het bedrijf staat met name bekend om het brede aanbod aan spijkerbroeken.

Op 1 februari 1980 was het (schoon)vader Huige uit Ommen die de openingshandeling verrichtte. In 1979 kochten Janny en Johan Huige het woon-/winkelpand aan de Zwolseweg waar eerst een buurtwinkel en bakkerij in was gevestigd.

„De rente van de lening was in die jaren torenhoog, 12 a 13 procent. De woning was verouderd en we moesten het bedrijf opbouwen. We waren piepjong toen we het pand kochten, 21 en 24 jaar en dachten meer in mogelijkheden dan in moeilijkheden”, aldus Janny en Johan. De familie, met name de ouders, maakten zich grote zorgen of hoe dit ging aflopen. Na een jaar begon de winkel te lopen en breidde de klantenkring zich langzaam uit.

Moeder bepaalt

Veel moeders deden in die periode de boodschappen nog doordeweeks en op de vrijdagavond. Op de zaterdag kwamen de gezinnen. „Vaak bepaalde de moeder wat en welke broek, trui of jas gekocht werd. De jongeren vonden het prima, maar in de jaren negentig veranderde dit al snel. Ook het koopgedrag veranderde door onder andere arbeidstijdverkorting en vervroegde uittreding. De winkel hebben we meerdere malen verbouwd en vergroot.”

In 1999, ruim twintig jaar geleden, begon Huige Mode met een internetwinkel. „We waren daarmee één van de eerste internetwinkels van Nederland en hebben zelfs nog gratis op de 2de startpagina gestaan. We staan met ons bedrijf ook op Facebook en Instagram waar we acties op posten”, vertelt het echtpaar. „We hadden dit jaar het heuglijk feit van ons jubileum uitgebreid willen vieren met acties maar, corona stak er een stokje voor. Ook de omzet klapte in elkaar. In de week van Pinksteren draaiden we voor het eerst weer een normale gemiddelde omzet.”

Optimistisch en dankbaar

Van rijkswege is geen dubbeltje de kant opgerold van het mode bedrijf. „Want ons bedrijf valt buiten alle noodmaatregelingen. Wel blijven we optimistisch en dankbaar, want we hebben elke dag voldoende te eten en te drinken”, aldus Janny en Johan.