Column: Uit het Leven | Eekhoorn

Gerda Habes schrijft twee keer in de maand een column uit het leven van een uitvaartbegeleider. Met de verhalen uit het leven van nabestaanden waarvan een dierbare uit het leven is.

Lange tijd is Lotte ziek geweest. Over de dood, afscheid nemen en wat er zal zijn na dit leven werd in het gezin niet gesproken. Dat betekende niet dat Lotte er niet mee bezig was. Aan iemands buitenkant kan je niet altijd lezen wat er in een persoon omgaat. Ook bij Lotte was niet goed te peilen hoe ze over bepaalde dingen dacht, omdat ze zich er niet over uitliet. Toch heeft ze zeker nagedacht over hoe haar uitvaart eruit moest komen te zien, welke kleding ze aan wilde na haar overlijden en heeft ze gedachten over het leven na de dood.

De kleding hangt klaar, een aantal richtlijnen voor de uitvaart heeft ze aan papier toevertrouwd en ook heeft ze haar gedachten voor troost verwoordt op schrift. „Als je een eekhoorntje ziet, weet dan dat ik dichtbij ben”, staat er in krachtige letters op het gelinieerde velletje dat voor de familie klaarligt.

Een eekhoorn, met zijn prachtig lange staart, ietwat schichtig en lenig. Wellicht vond Lotte de vergelijking van dit dier in haarzelf. Lotte was namelijk heel sportief en niet graag op de voorgrond. Wellicht heeft ze regelmatig een eekhoorntje gezien tijdens haar lange fietstochten, wandelingen of hardloopafstanden door de bossen.

De woorden van Lotte worden boven aan de kaart gezet, als symbool van hoop. Eekhoorntjes zie je over het algemeen niet heel regelmatig. Als zij mensen in het vizier hebben, springen ze behendig van boom naar boom. Hoe bijzonder is het dan ook als ze zich vertonen.

Kort na de uitvaart loop ik mijn rondje en spot ik een eekhoorntje. Nieuwsgierig kijkt ze me aan. „Dag Lotte”, groet ik. Een week later zie ik er weer een. „Fijn dat je je weer laat zien, Lotte”, fluister ik, net voor het beestje wegspringt. „We blijven aan je denken!”

Voor de familie is dit symbool een vorm van troost en op deze manier blijft ook de herinnering aan Lotte levend. Een eekhoorn kan ik en ieder die bij de uitvaart aanwezig was, niet meer op dezelfde manier zien. De verbinding met Lotte blijft in een eekhoorntje bestaan.

Voor plaatsing is toestemming door de familiegegeven. De namen zijn gefingeerd.