Zwanen gebruiken weiland in Rouveen als landingsbaan: 'De groep groeide aan tot wel 150 zwanen'

Rouveen - Harm Hoeve uit Rouveen maakte een aantal indrukwekkende foto’s van opstijgende en landende zwanen in een weiland aan de Schipgravenweg in Rouveen. „KLM vindt landingsplaats in Rouveen”, vertelt Harm over zijn foto’s. Hij doelt op een reclame campagne uit de de negentiger jaren van de luchtvaartmaatschappij.

De zwaan was jarenlang hét symbool van de KLM. De luchtvaartmaatschappij koos de watervogel in 1995 als reclameboegbeeld omdat hij werd geassocieerd met positieve kwaliteiten: betrouwbaarheid, zorgzaamheid, kracht, stijl en nationale trots. Ze won in hetzelfde jaar de allereerste Ster Gouden Loeki met haar zwanenreclames.„Al enige dagen maakt de ‘Zwaan’ gebruik van een nieuwe landingsplaats aan de Schipgravenweg”, aldus Harm. 

Vruchtbaar maisveld

Ook Henk van der Locht uit Staphorst heeft de zwanen gezien. Hij komt met een verklaring waarom juist het weiland aan de Schipgravenweg zo in trek is bij de zwanen. „Terwijl de dooi de weilanden weer groen liet kleuren was er een weiland aan de Schipgravenweg in Rouveen wat vorige week steeds witter kleurde met zwanen. De groep groeide aan tot ruim 150 zwanen. Het voormalige maisveld is een voedingsrijke bodem voor de watervogels. Soms was het net een start en landingsbaan als de zwanen kwamen en vertrokken", aldus Henk.