Annie van Gemert start crowdfunding voor fotoboek Kleurrijk Staphorst: ‘Een verborgen wereld die nooit eerder zo indringend in beeld is gebracht’

Staphorst - Fotografe Annie van Gemert maakt fotoboeken van werelden die op het punt staan te verdwijnen en te veranderen. De afgelopen jaren was ze in Staphorst te vinden om het fotoboek: ‘Kleurrijk Staphorst’ te maken. Ze start nu een crowdfunding om het boek gepubliceerd te krijgen.

Annie van Gemert (62) werkt aan documentaire fotoprojecten waarvan de foto’s in boekvorm gepubliceerd worden. Kenmerkend voor de aanpak van de fotografe is dat zij deze besloten werelden vaak jarenlang volgt en observeert. Het interieur en/of de identiteit en de relatie van de geportretteerde met zijn of haar leefomgeving staat hierbij centraal.

Gedreven door haar nieuwsgierigheid naar levens die zich grotendeels achter gesloten deuren afspelen maakte zij projecten over onbekende werelden zoals jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens, kloosters, grote gezinnen en schooluniformen en boerenleven. Met haar boek over jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens won ze bijna de World Press Photo. Ze werd in 2010 tweede in de categorie portretten. Het fotoboek ‘Kleurrijk Staphorst’ toont de vrijwel onbekende de binnenwereld van de kleurrijke cultuur in Staphorst. 

Trouw aan traditie

„Vooral de oudere generatie Staphorsters wordt belicht die hun hele leven trouw is gebleven aan traditie, geloof, klederdracht, normen en waarden. De Staphorster klederdracht met de plooirokken, mutsen met stipwerk, de kraplap met bloemmotief, de kanten mutsen en zilveren oorijzers verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. De historische interieurs met de rode of gele plafonds, de pompeuze kabinetkasten, de deuren die beschilderd zijn met een beukenhoutstructuur, de tegeltableaus en de verzameling porselein serviesgoed vormen een decor waarin een kleurrijke geschiedenis zichtbaar is”, vertelt Gemert op haar website over haar boek. 

Foto’s van Staphorsters in hun interieurs zijn zelden aan de buitenwereld getoond en vormen een waardevol tijdsdocument over een dorp in verandering. Er zijn in het verleden diverse interessante historische publicaties over Staphorst verschenen, maar nog niets over het huidige tijdsbeeld. De foto’s van mensen in hun authentieke interieurs laten een verborgen wereld zien die nooit eerder zo indringend in beeld is gebracht.

Een verhaal in woord en beeld van eeuwenoude tradities die verloren gaan en opgeslokt worden door een veranderend tijdsbeeld. De tekst van jacco Hooikammer en Johan de Bruijn (allebei inwoners van Staphorst) geeft een impressie over Staphorst met achtergrondinformatie over de cultuur, de geschiedenis, de klederdracht en verdwijnende tradities. 

Crowdfunding

Het fotoboek wordt in eigen beheer uitgegeven door Van Gemert. Ze heeft 20.000 euro nodig om haar boek te maken. Geld dat ze niet heeft. Daarom start ze een crowdfundingsactie. Via haar website www.annievangemert-crowdfunding.nl kunnen mensen op allerlei manieren geld overmaken of boeken bestellen.