Bijzondere vriendschap tussen dokter en dominee uit Rouveen gevolgd door journalist Koelewijn

Rouveen - De in Iran geboren huisarts Alireza Pezeshki Nia die een praktijk heeft met 3.300 patiënten in Rouveen en predikant Harm Romkes van de Oud Gereformeerde Gemeente in Rouveen ontwikkelden een bijzondere vriendschap. De NRC volgt de twee heren in deze coronatijd. 

Journaliste Janneke Koelewijn volgt de arts die areligieus is en tegen iedereen zegt dat vaccineren belangrijk is en de dominee die vaccineren terwijl je niet ziekt bent, een klap in het gezicht vindt van de Heere. „Maar ik ga op de preekstoel niet zeggen dat ze het wel of niet moeten nemen. Ze moeten voor hun eigen geweten bepalen of ze het wel of niet doen. Ze weten hoe ik erin sta.” 

Bijzondere vriendschap

De dominee gelooft dat de pandemie het oordeel is van God. Wie Hem verlaat heeft smart op smart te vrezen. „We moeten terug naar de Bijbel en terug naar God.” De arts staat daar heel anders in. En toch is er een bijzondere vriendschap, waarin respect de boventoon voert. De arts belt de dominee als hij wat moet weten over geloofszaken en de dominee bezoekt regelmatig zijn vriend in deze bijzondere tijden. Maar ze sturen elkaar ook foto's als ze wat moois op de kop tikten. Vrienden, ongeacht hun grote verschillen.

De arts kwam vanuit Iran naar Nederland, was cardioloog en later huisarts, de dominee was visserman op Urk, maar werd geroepen door God om vissers van mensen te worden. Beiden willen ze mensen helpen.